Jämställdhet och Klimaträttvisa

I fokus för Svalorna Latinamerikas arbete 2023-2027

Programmet Jämställdhet och Klimaträttvisa 2023-2027 har som mål att bidra till en långsiktig hållbar utveckling i Latinamerika. Syftet är att tydliggöra kopplingen mellan genus och klimat.

Svalorna Latinamerika bedriver ett gemensamt långsiktigt program i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru. De olika landsprojekten är lokalt utformade utifrån samma övergripande tema. Programmet syftar till att på ett integrerat sätt arbeta med klimat och jämställdhet, två grundläggande teman för en inkluderande och hållbar utveckling. De är också starkt sammanlänkade och behöver tacklas gemensamt för att uppnå ett långsiktigt resultat.

Genus och klimat, hur hänger det ihop?

Mänskliga rättigheter är beroende av klimatet

Klimatkrisen är djupt sammankopplad med rättvisefrågor. Smältande glaciärer, torka, översvämningar och annat extremväder hotar rätten till liv och hälsa. Rätten till rent vatten, mat, och tak över huvudet hotas när klimatet förändras. Åtnjutandet av mänskliga rättigheter är alltså högst beroende av klimatet och den värld vi lever i.

Med den globala uppvärmningen påverkas människors möjlighet till försörjning och överlevnad. Fattigdomen som följer i klimatförändringarnas spår får konsekvenser för hela samhällen. Redan utsatta grupper drabbas först och värst trots att de bär liten skuld till den globala uppvärmningen. Svalorna Latinamerika arbetar för att minska denna orättvisa genom att stödja hållbarhetssatsningar och påverkansarbete i Latinamerika.

Fattigdomen är särskilt utbredd bland urfolken och befolkningarna på landsbygden – som i högre grad är beroende av naturens resurser för sin försörjning. Våra samarbetsorganisationer arbetar för biologisk mångfald och en hållbar närmiljö. Detta görs genom att påverka lokala beslutsfattare och att utbilda lokalbefolkningen i till exempel mer hållbar odling och vattenhantering.

Klimaträttvisa - en jämställdhetsfråga

Klimatorättvisorna har som så många andra orättvisor ett kvinnligt ansikte i Latinamerika. Kvinnor drabbas i högre utsträckning av klimatförändringarnas effekter på grund av att de har en sämre tillgång till resurser. Latinamerika är en mycket ojämlik region, där kvinnor har svårare att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, de har sämre tillgång till utbildning, hälsovård, demokratiskt inflytande och ekonomiska medel för att kunna påverka sin situation.

Våld är vardag för många kvinnor i Latinamerika

Årligen begås tusentals kvinnomord, så kallade feminicidos. Detta trots att det finns lagar om hur det könsbaserade våldet ska förebyggas, uppmärksammas och straffas. Samtidigt finns en stark feministisk rörelse i regionen. Feministiska grupper som kräver en omfördelning av makt och resurser – samt ett slut på det utbredda könsbaserade våldet. Men ökad fattigdom, ojämlikhet, förlegade normer mellan könen och en utbredd våldsam patriarkal struktur machismo  sätter prägel på hela samhället.

Läs mer om vårt arbete i länderna här

Guatemala

Bolivia

Peru

Nicaragua

Svalorna Latinamerikas styrande dokument

I våra styrande dokument redovisar vi för våra aktiviteter och resultat i Latinamerika och Sverige.

Verksamhetsberättelse 2021

Svalorna Latinamerikas stadgar 

Se alla styrande dokument >>>