Guatemala

Svalorna Latinamerika har varit verksamma i Guatemala sedan 2021. Vi arbetar förebyggande mot könsbaserat våld och ger juridiskt och praktiskt stöd till kvinnor. I de områden där vi är verksamma är det extra tydligt hur klimatförändringar och miljöförstörelse bidrar till ökad fattigdom och utanförskap som leder till ännu större risk att utsättas för våld. Genom utbildning och organisering av kvinnor och unga på landsbygd arbetar vi för att de ska få sina och naturens rättigheter respekterade.

Organisering för livet - ett liv fritt från våld och förtryck

I Guatemala arbetar Svalorna Latinamerika i ett projekt tillsammans med organisationen AGIMS. Målgruppen är kvinnor och unga, och projektet syftar till att de aktivt ska delta för att minska kvinnovåldet och värna miljön. Projektmålet är att de organiserar sig och blir påverkansaktörer i arbetet mot könsbaserat våld och miljöförstöring. Kvinnor från urfolksgrupper är särskilt drabbade av att inte få sina rättigheter respekterade var det gäller både klimaträttvisa och jämställdhet från ett religiöst, kulturellt och genus-perspektiv. AGIMS drivs av kvinnor från urfolksgruppen Kaqchikel och lägger särskilt fokus på att organisera, utbilda och engagera denna målgrupp i frågorna.

Sexuellt våld är ett stort problem i Guatemala som drabbar många barn och kvinnor. Landet är också ett av de länder i Latinamerika med högst antal tonårsgraviditeter, som ofta orsakas av våldtäkter. Trots att det finns särskilda polisstationer och domstolar som arbetar för att förebygga och hantera våld mot kvinnor är så kallade feminicidios (kvinnomord) mycket vanliga. Få våldsbrott anmäls och ännu färre av dessa leder till åtal.

Skolelever utbildas om sina sexuella och reproduktiva rättigheter

AGIMS arbetar med förebyggande verksamhet och juridiskt stöd vid våld mot kvinnor i kommunen San Juan Sacatepéquez. En del av det förebyggande arbetet handlar om att organisera kvinnogrupper och problematisera kring genus och könsroller. En annan del av arbete går ut på att tillsammans med lärare, rektorer och studenter sprida kännedom och kunskap om mänskliga rättigheter med fokus på SRHR frågor (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och klimat och miljöfrågor i skolor.

Unga engagerade mot det könsbaserade våldet

Ytterligare mål i projektet handlar om att stärka kvinnor och unga att organisera sig. I kommunen finns redan ett stort engagemang från befolkningen. Genom stöd från AGIMS ökar kraften och kunnandet i hur organisering och insatser kan utformas för att förebygga våld mot kvinnor. Genom utbildning och genom att erbjuda plattformar skapa de sina egna organisatoriska utrymmen för att driva dessa frågor.

“På grund av att vi är en kvinnligt driven organisation som uppkommer ifrån en tydlig könsidentitet och kulturell tillhörighet, har vi systematiskt inkorporerat genusperspektivet i vårt uppdrag. Under de fem senaste åren har vi använt verktyg och tekniker från mayatrons världsbild och feministisk folkbildningsmetodik för att synliggöra orättvisor och det historiska förtrycket mot kvinnor.”

AGIMS

Ungefär hälften av befolkningen i Guatemala tillhör något urfolk

Trots det är segregationen stor i landet och det råder stora skillnader i livsvillkor och tillgång till resurser. Urfolken diskrimineras systematiskt och majoriteten lever på landsbygden där fattigdomen är utbredd och bristen på politiskt inflytande är påtaglig. En viktig del av arbetet handlar om att genom organisering påverka nyckelaktörer för att främja kvinnors och kvinnor från urfolks rättigheter i kommunen. Det kan handla om att anordna konferenser, panelsamtal, workshops och kulturevent.

Konferenser i syfte om att motverka förorening

AGIMS vill inspirera till organisering i kommunen om att motverka förorening och klimatförstöring. På bild syns en konferens anordnad i syfte om att informera och diskutera föroreningen av Guatemalas olika sjöar, vattendrag och åar. Genom kunskapsspridning och organisering stärker man målgruppen att trycka staten och de privata aktörer som bidrar till förorening och annan klimatförstöring.

Privata intressen och miljöförstöring skapar sociala konflikter

Sedan några år har privata aktörer i kommunen San Juan Sacatepéquez ockuperat mark i syftet om att utvinna cement. Detta har skapat stora sociala konflikter då urfolkens rättigheter inte respekteras innan beslut om cementutvinningen fattas. Motståndet från urfolkens sida är stort och konflikten leder till hot och våld där människor fått sätta livet till.

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation AGIMS

AGIMS (Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuaneras) är en organisation med verksamhet i kommunen San Juan Sacatepéquez i södra Guatemala. Organisationen drivs av kvinnor från urfolksgruppen Kaqchikel och jobbar förebyggande mot könsbaserat våld. Sedan 2021 har Svalorna Latinamerika samarbetat med organisationen och de tidigare projektet har verkat för att kvinnor och ungdomar ska se sig själva som rättighetsbärare, med huvudrollen i försvaret av sina sexuella och reproduktiva rättigheter. Projektet arbetade även för att bryta tabun kring könsbaserat våld och sprida kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter, och att motarbeta ojämlikheter, förtryck, diskriminering, rasism och våld mot kvinnor i ursprungsbefolkningen. 

Projektet för åren 2023-2027

Målgruppen för det femåriga projektet i Guatemala är kvinnor, tonåringar och unga vuxna bosatta i 10 samhällen i kommunen San Juan Sacatepéquez. Insatsen väntas nå ut till en direkt målgrupp av ca 1000 personer. Genom samarbeten på lokal, nationell och internationell nivå vill AGIMS uppnå förändring på kvinnornas, ungdomarnas och ursprungsbefolkningens villkor.

Bli en del av förändringen

Bli månadsgivare >>