Nicaragua

Svalorna Latinamerika har varit verksamma i Nicaragua sedan 1981. Nicaragua är Latinamerikas näst fattigaste land och ungefär hälften av befolkningen är under 18 år. Det är oftast barn och ungdomar som drabbas hårdast av fattigdomen och olika typer av våld, exempelvis barnsexhandel.

 

En aktiv roll i kampen mot det könsbaserade våldet och klimatförändringarna

I Nicaragua stödjer Svalorna Latinamerika lokala organisationer som verkar för att barn, kvinnor och tonåringar ska ta en aktiv roll i kampen mot det könsbaserade våldet och klimatförändringarna. De stöttar målgruppen att, i fullt utövande av sina rättigheter, ta en aktiv roll för att kunna påverka sin egen livvsituation. Kvinnor, urfolk och unga tillhör de mest sårbara grupperna i Latinamerika, och det är de som påverkas mest av det könsbaserade våldet och konsekvenserna av klimatförändringarna. Det gäller inte minst Nicaragua. Trots att jämställdheten långsamt utvecklas i landet har man sett en ökning av dödligt våld mot kvinnor sedan pandemin 2020.

Klimatförändringar påverkar livskvalitén och jämställdheten

På grund av klimatförändringar har delar av Nicaraguas skogsregioner vattenbrist. Vattenbristen drabbar främst kvinnor och flickor på landsbygden då det är de som ofta har ansvar för att hantera och hämta vatten. Även hälsoproblem är konsekvenser direkt orsakade av förhöjd temperatur på grund av klimatförändringarna, såsom hjärt-och kärlsjukdomar och högt blodtryck. Högt blodtryck uppmättes 2021 som den vanligaste kroniska sjukdomen i Nicaragua med 550 fall på 10 000 invånare.

Förberedelser inför internationella kvinnodagen

Unga utbildas i att leda påverkansarbetet

I våra tidigare projekt i Nicaragua har satsningar på ungdomar som utbildas till att leda verksamheten, så kallade promotoras, varit en viktig byggsten. Genom att engagera och utbilda unga i jämställdhets-och klimatfrågor stärks möjligheten till en ännu större kunskapsspridning i projektområdet. På så sätt har budskapet nått en större och även indirekt målgrupp samtidigt som unga får erfarenhet av att jobba med socialt arbete och projekt.

Satsningar på familjen för att förändra normer och attityder

För att uppnå målen i projektet ses familjen som en nyckelaktör som har stor möjlighet till att påverka ohållbara normer, vanor och beteenden som upprätthåller allvarliga samhällsproblem såsom könsbaserat våld, våld inom familjen och machism/kvinnofientliga samhällsstrukturer. Familjen ses även kunna förändra beteenden, bryta normer och vanor kring miljöfrågor medan de samtidigt tar ställning mot klimatförändringar och klimatförstöring.

Nicaragua är ett av Latinamerikas fattigaste länder. På grund av arbetsbrist flyttar många människor från landsbygden till städerna, eller utomlands, vilket ytterligare urholkar försörjningsmöjligheterna inom landet. Hundratusentals unga, ungefär var tredje person mellan 10 och 18 år arbetar och det är inte ovanligt att familjen är helt beroende av inkomsten från en minderårig.

Vi bygger skyddsnät runt barn som lever nära trafficking och barnsexhandel

Nicaragua är Latinamerikas näst fattigaste land och ungefär hälften av människorna som bor i Nicaragua är under 18 år. Det är oftast barn och ungdomar som drabbas hårdast av fattigdomen och olika typer av våld, exempelvis barnsexhandel. Många av landets barn och unga nekas dagligen sina rättigheter såsom god hälsa, utbildning och skydd mot skadligt arbete. 

På grund av den utbredda fattigdomen och den stora andel barn som arbetar, är barnsexhandel och sexuellt utnyttjande en stor fara för Nicaraguas barn. Även våld inom familjen, arbetslöshet, missbruk av droger, närhet till den panamerikanska motorvägen panamericana, migration och låg jämställdhet utgör faktorer som höjer risken för att bli sexuellt utnyttjad som barn.

Normbrytning och en förändrad syn hos allmänheten

Förutom fattigdom ses även könsdiskriminerade normer och patrialikala samhällsstrukturer som en bidragande orsak till normaliseringen av barnsexhandel. Förövare går straffria medans offren skuldbeläggs och stigmatiseras samtidigt som kvinnorna ofta har liten möjlighet till att påverka. För att brott som barnsexhandel och sexuella utnyttjanden ska elimineras behöver dessa ohållbara och ojämställda normer och strukturer brytas i målet om att uppnå en förändrad syn hos allmänheten.

Organisering i målet om förändring

Det går att se vissa positiva förändringar i samhället, normer och praxis bland befolkningen blir mer och mer förenliga med den nicaraguanska lagstiftningen.

Svalorna Latinamerikas projekt under 2023-2027 kommer att fokusera på att stärka målgruppen i att ta en aktiv roll mot de könsdiskriminerande normer och strukturer som finns i det nicaraguanska samhället. Genom organisering, kunskapsspridning och opinionsbildande kan målgruppen, i fullt utövande av sina rättigheter, stå upp för och stöttas av andra i sin omgivning i kampen mot exempelvis barnsexhandel och sexuellt utnyttjande av barn och andra samhällsproblem som inskränker mänskliga rättigheter.

“Barn som arbetar löper stor risk att bli utsatta för sexuellt utnyttjande”

Rosa María Espinoza

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer

Sedan 2007 har Svalorna Latinamerika tillsammans med lokala organisationer i långsiktiga utvecklingsprogram. Under åren 2023-2027 kommer projektet att utföras i kommunerna Estelí, San Lucas och Somoto.

ALDEMA har sedan 2010 arbetat med familjer och urfolk på landsbygden. Organisationen arbetar med ungdomar, kvinnor och vill främja urfolks, kvinnors och ungas rättigheter i samhället. ALDEMA jobbar interkulturellt i norra Nicaragua och vill med sitt arbete även nå ut till målgruppen om kunskaper i ett hållbart jordbruk och hållbara försörjningsmöjligheter.

Asociación Movimiento Comunal Nicaragüense arbetar för solidaritet, respekt för mångfald, jämställdhet i beslutsfattande och transparens i social och institutionell beslutsfattning. Med ett genusfokus är organisationens huvudteman utbildning, hälsosamma och säkra livsmiljöer, klimatförändring och vatten, könsbaserat våld och livsmedelsuveränitet.

Vi verkar för att barn, ungdomar och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor.

Läs mer om vad vi gör >>