SKICKA BREV TILL BISTÅNDSMINISTERN!

Nu finns det 1,2 miljarder att fördela till civilsamhällets biståndsverksamhet i vårbudgeten.  Det behövs mer än någonsin i den perfekta storm som spridit sig över världen med konflikter, ekonomiska kriser, ökad ojämlikhet, hungerkris, miljö- och klimatkris, och backlash för jämställdhet och demokrati. Va med och påverka! skicka ett brev till biståndsministern!

Det var en stor besvikelse när vi inte såg den utlovade satsningen på civilsamhället i regeringens budget. Det gjorde att vårt arbete med att t.ex. utbilda skolelever i sexuella och reproduktiva rättigheter eller stötta organisationer som arbetar för ökat kvinnligt företagande på landsbygden fick dra ner på takten. foto Svalorna Latinamerika

Inom plattformen CONCORD Sverige har vi analyserat februariprognoserna från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och konstaterat att summan av budgeterade asylavräkningar inte kommer att nyttjas av dem. Därför finns minst 1,2 miljarder att fördela till biståndsverksamhet i vårbudgeten.

Organisationer i det civila samhället är bland de viktigaste verktyg som människor har för att förbättra sin situation och sitt samhälle. Vi på Svalorna Latinamerika ser att en satsning på organisationer som på gräsrotsnivå arbetar med att värna mänskliga rättigheter är avgörande för att nå regeringens uppsatta mål vad gäller fattigdomsbekämpning och en mer demokratisk värld. Framför allt ser vi att satsningar för landsbygdens kvinnor är av stor betydelse för att effektivt nå regeringens mål som rör kvinnors rättigheter, hälsofrämjande insattser och klimatbistånd.

I länder med utbredd fattigdom och förtryck är ett starkt civilsamhälle helt avgörande för människors strävan efter bättre liv. Därför var det med glädje som vi noterade regeringens löfte att öka andelen stöd till civilsamhället i biståndet och en stor besvikelse när vi inte såg någon sådan satsning i budgeten. Det gjorde att vårt arbete med att t.ex. utbilda skolelever i sexuella och reproduktiva rättigheter eller stötta organisationer som arbetar för ökat kvinnligt företagande på landsbygden fick dra ner på takten.

Här är våra rekommendationer till regeringen inför fördelningen av de 1,2 miljarderna:

1.         Avsätt ytterligare en halv miljard till civilsamhällesanslaget, anslagspost 5 i budgeten. Så lever regeringen upp till löftet om att öka andelen bistånd till civilsamhället. Den del av biståndet som syftar till att stärka ett fritt och demokratiskt civilsamhälle i Sveriges samarbetsländer.

2.         Säkerställ att satsningen på civilsamhället blir en långsiktigt. Kommunicera att den nya högre nivån ligger kvar även på sikt. Då kan ryckighet och onödig byråkrati undvikas och avtalsparter inom det svenska biståndet kan fokusera på innehåll och resultat.

3.         Ta chansen att leva upp till försummade löften ur regeringens ”Bana för bistånd” Det uppväger inte hela den minskning av biståndet som regeringen tidigare gjort, men det ger en möjlighet att leva upp till åtagandena i den politik som regeringen lagt fast, som jämställdhet, klimat och miljö, hälsa samt stöd till demokratikämpar och människorättsförsvarare.

Text: Maja Magnusson, Svalorna Latinamerika

Mejla brevet till registrator på UD: utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

posta till:

Biståndsminister Johan Forsell
Regeringskansliet
103 33 Stockholm

Det roliga med fysiskabrev är ju att dom tar upp en fysisk plats och sparas för evigt! (typ)

Previous
Previous

Bolivia: Teaterundervisning om vattenförorening för barn och ungdomar

Next
Next

Bolivia: Lärare utbildas för att bemöta våld mot barn och unga på landsbygden.