Bolivia: Lärare utbildas för att bemöta våld mot barn och unga på landsbygden.

Våld mot barn och unga är ett vanligt förekommande problem i Bolivia som har blivit särskilt normaliserat på landsbygden. Därför har Svalornas Latinamerikas (LA) samarbetsorganisation Chasqui uppmärksammat problemet och utfört våldsförebyggande workshops med lärare i skolor på landsbygden.

I Bolivia registreras det 110 fall av våld mot barn och unga dagligen. Majoriteten av fallen kommer från kommuner på landsbygden. Svalorna LA stödjer Chasqui och andra likasinnade organisationer och projekt runt om El Alto för att uppmärksamma och förebygga våld mot barn. Lärare är ett viktigt yrke och är essentiella föredömen i barn och ungas liv, särskilt om barnen har det dåligt i hemmet. Därför är workshops med lärare från landsbygden ett sätt att arbeta med våldsförebyggandet mot barn och unga i de mest utsatta områdena. Detta är något som Chasqui har identifierat och därför begett sig ut till tre rurala kommuner utanför El Alto för att hålla i workshops med tusentals lärare.

Strategin för de olika övningarna inom workshopen har varit att undvika traditionella föreläsningar och istället göra mer kreativa övningar, delvis för en mer interaktiv inlärning men också så att lärarna kan ta inspiration och kunna använda sig av liknande övningar i sina egna klassrum med barnen. 

Övningarna riktade in sig på att visa lärarna de olika formerna av våld som förekommer i samhället med fokus på könsbaserat våld, ekonomisk våld och symboliskt våld, såväl hur dessa påverkar och kan se ut hos barn och ungdomar.

Under en av övningarna fick lärarna en siluett av ett barn med ett stort hjärta på som de skulle fylla i med positiva komplimanger och egenskaper som barnen har, för att sedan lyssna på en berättelse om ett barn.

I berättelsen går barnet igenom olika former av våld där lärarna skulle riva bort en bit av hjärtat och sudda ut en av komplimangerna för varje gång de identifierade att barnet blivit utsatt för våld.

Syftet med övningen var att få lärarna att reflektera över hur våldet påverkar barnens utveckling i livet och hur de bortrivna hjärtbitarna inte går att sätta tillbaka. Men med tiden går det att läka ett hjärta och därför fick lärarna slutligen tejpa hjärtat helt igen, men den här gången ifyllda med sina personliga löften om hur de ska behandla barnen från och med nu.

Text och foto: Cristóbal Román Rojas, praktikant, Bolivia.

Källor:
https://diputados.gob.bo/noticias/bolivia-registra-110-casos-de-violencia-contra-menores-por-dia/

https://www.defensoria.gob.bo/noticias/defensoria-del-pueblo-ingresa-a-175-municipios-rurales-del-pais-para-trabajar-en-prevencion-de-la-violencia

Previous
Previous

SKICKA BREV TILL BISTÅNDSMINISTERN!

Next
Next

PERU: Jag är stolt över allt som livet lärt mig!