Bolivia: Teaterundervisning om vattenförorening för barn och ungdomar

Genom dans och teater får barn och ungdomar från El Alto, Bolivia, undervisning inom de teman som Svalorna Latinamerika (LA) arbetar med. Temat för de kommande lektionerna kommer vara klimatförändring och förorening av vatten. Lektionerna kombinerar samtal och teater. Genom samtalen får barnen och ungdomarna en bakgrund till det tema som de senare ska iscensätta.

Både barnen och ungdomarna fick sedan iscensätta hur en sjö gick från att vara frisk och omringad av djur till att förorenas, vilket resulterade i att sjön torkade ut och djuren skadades.

Som del av samtalet fick både barnen och ungdomarna gå igenom varför rent vatten är viktigt för oss. De kom fram till att vatten är nödvändigt för mat, kroppen och människans hygien. Sedan fick de även komma på lösningar kring hur vi kan minska föroreningen av vattnet. Barnen nämnde att återvinna, städa upp de förorenade områdena och att ha fler sopstationer, medan ungdomarnas lösning var att återvinna, återanvända och minska konsumeringen. De rekommenderade att man ska samla ihop plastflaskor, inte köpa plastpåsar varje gång man går till affären och att källsortera.

-         Det är vi människor som orsakar föroreningen av vattnet, säger Niomi, ett av barnen under samtalet.

Både barnen och ungdomarna fick sedan iscensätta hur en sjö gick från att vara frisk och omringad av djur till att förorenas, vilket resulterade i att sjön torkade ut och djuren skadades. Under teaterns gång fick en person i uppgift att vara den som ska försöka städa upp den förorenade sjön. Hur mycket personen än försökte städa upp sjön så lyckades hen inte eftersom andra personer fortsatte att förorena sjön, något som ska illustrera hur vi befinner oss i en konstant cykel av städning och förorening och att städningen inte helt hinner ikapp.

Lektionerna hålls hos Chasqui, en av Svalorna LA:s samarbetsorganisationer. Teman som inkluderas är mäns våld mot kvinnor, våld mot barn, jämställdhet, klimatförändringar och hållbar utveckling.

Sofia Jimenez, praktikant, Bolivia

Bilder: Cristobal Roman Rojas

 

Previous
Previous

NYTT PROGRAM JÄMSTÄLLDHET & KLIMATRÄTTVISA

Next
Next

SKICKA BREV TILL BISTÅNDSMINISTERN!