NYTT PROGRAM JÄMSTÄLLDHET & KLIMATRÄTTVISA

Programmet Jämställdhet och Klimaträttvisa 2023-2027 har som mål att bidra till en långsiktig hållbar utveckling i Latinamerika. Syftet är att tydliggöra kopplingen mellan genus och klimat.

Svalorna Latinamerika bedriver ett gemensamt program i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru. Programmet syftar till att på ett integrerat sätt arbeta med klimat och jämställdhet, två grundläggande teman för en inkluderande och hållbar utveckling. De olika landsprojekten är lokalt utformade utifrån samma övergripande tema.

Mänskliga rättigheter är beroende av klimatet

Klimatkrisen är djupt sammankopplad med rättvisefrågor. Smältande glaciärer, torka, översvämningar och annat extremväder hotar rätten till liv och hälsa. Rätten till rent vatten, mat, och tak över huvudet hotas när klimatet förändras. Åtnjutandet av mänskliga rättigheter är alltså högst beroende av klimatet och den värld vi lever i.

Med den globala uppvärmningen påverkas människors möjlighet till försörjning och överlevnad. Fattigdomen som följer i klimatförändringarnas spår får konsekvenser för hela samhällen. Redan utsatta grupper drabbas först och värst trots att de bär liten skuld till den globala uppvärmningen. Svalorna Latinamerika arbetar för att minska denna orättvisa genom att stödja hållbarhetssatsningar och påverkansarbete i Latinamerika.

Fattigdomen är särskilt utbredd bland urfolken och befolkningarna på landsbygden – som i högre grad är beroende av naturens resurser för sin försörjning. Våra samarbetsorganisationer arbetar för biologisk mångfald och en hållbar närmiljö. Detta görs genom att påverka lokala beslutsfattare och att utbilda lokalbefolkningen i till exempel mer hållbar odling och vattenhantering.

Målgrupperna för projektet, kvinnor, unga och barn deltar i identifieringen av de svårigheter de lever under samt av möjliga lösningar på dessa. De deltar också aktivt i att sprida programmens budskap i samhället. De lokala samarbetsorganisationerna i respektive land organiserar sig i ett programråd som bestämmer om programmens budgetfördelning samt det strategiska programgenomförandet.

Målgruppernas och samarbetsorganisationernas deltagande i olika beslutsfattande instanser redan från ett tidigt planeringsskede bidrar till att:

● Säkerställa att problemformulering och verksamhet är relevant för målgruppen

● Målgrupper och samarbetsorganisationer känner ägandeskap för programmet

● Öka möjligheterna att resultaten av verksamheten blir hållbar efter att finansieringen av programmet har avslutats

Dr o

Läs mer om programmet här



Previous
Previous

Sök till Svalorna Latinamerikas styrelse!

Next
Next

Bolivia: Teaterundervisning om vattenförorening för barn och ungdomar