“Det är viktigt att lära av de som kan”

Elvira Saauedra Macedo, Peru

Elvira Saauedra Macedo visar upp sin egenproducerade honung och avokado.

Elvira Saauedra Macedo bor i distriktet Viraco och producerar sin egen honung och avokado. Hon är på plats på lantbruksmässan Expo Majes för att marknadsföra sina produkter och lära sig mer om avokadoodling.

Elvira har odlat avokado i fyra år. Hon har deltagit på flera workshops och utbildningar om bi- och avokadoodling tillsammans med Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram.

- Tack vare landsbygdsutvecklingsprogrammet har jag fått följa med på studieresor till Cusco och Omate för att se hur de odlar sin avokado där. En viktig sak som jag har lärt mig är att det inte krävs stora gårdar för att driva en verksamhet. 

Genom att delta på olika kurser har Elvira fått mer kunskap om hur hon ska sköta om sin avokado. Hon har bland annat lärt sig att hon ska klippa stjälken på avokadon kortare, sa att den inte går av och skadar avokadon. 

- Det är viktigt att lära av de som kan, de som har mer kunskap och erfarenheter, menar Elvira.

Lantbruksmässan Expo Majes är ett bra tillfälle för lokala producenter såsom Elvira att visa upp sina produkter för allmänheten. Hon berättar att mässan kan hjälpa till att sätta Viraco på kartan.

- Det finns avokado i Majes och Omate, men min är ekologisk och mer hälsosam. För mig är det viktigt att allmänheten vet om att det finns bra avokado från Viraco. 

Avokado från Viraco till försäljning på Expo Majes.

Mässan ger dessutom producenterna som deltar chansen att öva på god marknadsföring. Elvira förklarar:

- Jag känner mig glad över att ha varit med på mässan, det är fint att få se allt som jag har producerat. Dessutom har jag lärt mig mer om att marknadsföra mina produkter, såsom att använda fina dekorationer och etiketter till mina honungsburkar. 


Text och bild: Agnes Blomqvist, praktikant, Peru

<< Tillbaka till Nyheter

Previous
Previous

Peru: Comedores Populares ska lyfta de mest sårbara ur fattigdom

Next
Next

Senaste numret av Svalbladet är här!