Peru: Comedores Populares ska lyfta de mest sårbara ur fattigdom

På landsbygden i Peru kan de mest behövande få en enkel måltid för bara 15 kronor på en av landets statligt subventionerade restauranger, Comedores Populares. Restaurangerna är ett initiativ som ska hjälpa till att utrota den extrema fattigdomen och ge alla samma möjligheter till en god och näringsrik måltid.

Tomasa Mamani Silva är vice borgmästare i kommunen Machaguay i Peru och en av de ansvariga för restaurangen Comedor Popular Mambo de Machaguay. På menyn går det att hitta enkla måltider till ett billigt pris, såsom ris med kött eller fisk. Målgruppen är alla de jordbrukare som saknar starka sociala skyddsnät och som lever i kronisk fattigdom. 

- Här i Comedoren lagar vi mat till familjer i behov. Det kan handla om ensamstående föräldrar som annars inte har råd med mat, eller ensamma mor- och farföräldrar som inte kan laga sin mat själva. 

Enligt Perus nationella institut för statistik och information (INEI) är 25,9% av landets invånare direkt påverkade av ekonomisk fattigdom. I provinsen Castilla där Svalorna Latinamerika arbetar ligger byarna flera timmar från närmaste stad och de huvudsakliga inkomstkällorna är jordbruk och boskapsskötsel. I samband med pandemin har priserna för jordbruksprodukter såsom konstgödsel ökat och gjort många byinvånare ännu mer ekonomiskt sårbara. Tomasa Mamani Silva berättar att Comedoren i Machaguay ska köpa in en ny ugn för att göra det enklare att laga billig mat till invånarna. 

- Priset på bröd har stigit kraftigt, men med vårt vete och en ny ugn kan vi göra eget bröd som vi sedan kan sälja i Comedoren. 

Ett av målen för Comedores Populares är att satsa på mer hälsosamma och näringsrika måltider. I nuläget saknar Comedores ofta ett brett utbud av frukt och grönsaker. Astrid Mascco Tamariz är kostvetare och poängterar hur viktigt det är att de som bor på landsbygden i Peru äter en varierad och näringsrik kost. Hon menar också att måltiderna måste vara anpassade efter alla:

- Comedores Populares skapades i syfte att ge alla rätten till en billig måltid, men är de verkligen till för alla? Restaurangerna är inte anpassade efter personer som är överviktiga eller har anemi, det finns fortfarande en lång väg att gå. 

Genom att komplettera kött- och fiskrätterna med grönsaker odlade i växthus och ekologiska trädgårdar kan Comedores Populares erbjuda mer varierade måltider som passar fler invånare. Likaså kan teknologiska hjälpmedel och bättre förvaltning av resurser hjälpa Comedores att öka sin kapacitet. Tomasa Mamani Silva har precis deltagit på en workshop med tema kapacitetsutveckling, anordnat av Svalorna LA:s samarbetsorganisation Ceder.

- Med bättre produktion kan vi få bättre grönsaker till våra växthus. Det kommer vara fördelaktigt för Comedoren i Machaguay, eftersom vi då får större möjlighet att hjälpa alla de människor som kommer hit för att äta.


Text och bild: Agnes Blomqvist, praktikant, Peru

Previous
Previous

Fördröjda drömmar - Konsekvenserna av ojämlikhet i utbildning för bolivianska kvinnor

Next
Next

“Det är viktigt att lära av de som kan”