Senaste numret av Svalbladet är här!

Årsskiftet 2023 markerade en nystart och inledningen av vårt nya Latinamerikaprogram som kommer fokusera på kopplingen mellan klimat- och miljöfrågor och jämställdhet. Latinamerika är en vidsträckt region med stora skillnader, socialt, ekonomiskt och klimatmässigt.

Läs hela svalbladet här

Jordbävningar, översvämningar, torka och smältande glaciärer är exempel på naturkatastrofer som kan inträffa i regionen. Den höga ojämlikheten i kombination med befolkningstätheten i katastrofdrabbade områden gör att regionen är mycket sårbar för naturkatastrofer. Samhällen som är oförmögna att hantera klimatförändringar och naturkatastrofer drabbas hårt.

Latinamerika har även bland de högsta nivåerna av könsbaserat våld i världen. Könsbaserat våld är ett uttryck för den historiskt ojämlika maktrelationen mellan kvinnor och män och är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Det är en kränkning av kvinnors och barns mänskliga rättigheter och ett allvarligt hot mot deras hälsa. FN definierar könsbaserat våld som "varje handling som utförs mot en persons vilja och baseras på könsnormer och ojämlika maktförhållanden".

De kombinerade effekterna av kollaps av ekosystem, ekonomi, infrastruktur och sociala serviceinstituioner, inklusive polis och sjukvård, bidrar till att könsbaserat våld ökar.

Kvinnor, ursprungsfolk och småjordbrukare tillhör de mest påverkade grupperna. Naturkatastrofer, klimatförändringar och klimatrelaterade konflikter leder till förstörelse av naturresurser. Detta riskerar att underminera försörjningsmöjligheter och öka fattigdomen.

Vidare ökar det risken för att kvinnor och barn utsätts för våld i nära relation och sexuellt våld samt att tillgång till information, stöd och insatser för återhämtning minskar drastiskt. Effekterna av klimatförändringar förvärrar således rådande ojämställdhet och leder ofta till fler negativa konsekvenser för kvinnor och barn.

Att främja jämställdhet och motverka könsbaserat våld ger ökade möjligheter för kvinnor och barn att aktivt utkräva sina rättigheter och bidra till hållbara samhällen. I det nya programmet kommer vi bygga vidare på Svalorna Latinamerikas långa tradition av jämställdhetsarbete och kärnan i vårt arbete - hjälp till självhjälp. Syftet är att ge stöd till dem som kan åstadkomma verklig och hållbar förändring från grunden.

Vi på Svalorna Latinamerika hoppas att du haft en bra start på det nya året. Ditt engagemang är otroligt viktigt i dessa tider. Regeringen gör stora nedskärningar i biståndet. Värst drabbas den delen av biståndet som granskar våra makthavare och ökar kunskapen om demokrati, mänskliga rättigheter och effektivt bistånd. Vi och flera biståndsorganisationer tvingas nu säga upp anställda i och med avvecklandet av stödet för information och kommunikation. Vi sparar in där vi kan, och kan därför bara erbjuda dig Svalbladet digitalt i år.

Tack för att du fortsätter att stötta oss i detta arbete och vår strävan mot en rättvis värld!

Caroline Björkdal, ordförande Svalorna Latinamerika

Previous
Previous

“Det är viktigt att lära av de som kan”

Next
Next

Bolivia: Eloy Elvis Cayaya Huanca: ”Samarbetet med Chasqui har verkligen varit givande för oss”