Praktikanternas temablad är här!

Det här numret av Svalbladet är ett temanummer som tagits fram av våra sista utlandspraktikanter i Latinamerika. Genom Svalorna Latinamerika tillbringar de ett halvår i våra samarbetsländer och arbetar bland annat med att dokumentera verkligheten för människorna i Svalornas målgrupp. Efter denna termin avslutas praktikantprogrammet på obestämd tid till följd av Sveriges nya historiskt restriktiva biståndspolitik.

Läs hela svalbladet här

Numret är en manifestation för mänskliga rättigheter och demokrati i världen. Vi i Svalorna Latinamerika blir genom våra biståndsinsatser alltmer uppmärksammade på att fler människor berövas ett värdigt liv. Vi ser att när de påtalar detta så möts de av nedtystande, hot eller olika former av våld. Både journalister och organisationer som försvarar människors rättigheter upplever ett krympande utrymme för rapportering och presentation av människors utsatthet. Yttrandefriheten som en mänsklig rättighet är alltmer utsatt. Svalornas samarbetspartners utgörs från och med i år av 11 grupper i 4 länder och vad de rapporterar till oss sker till stor del under radarskärmarna. Det är information som inte når ut till en större allmänhet, varken i de aktuella länderna.

Det här temanumret visar upp vad som sker i länder där civilsamhället kämpar mot ett krympande utrymme för att agera, men där man ändå aktivt arbetar för att förbättra levnadsförhållanden och uppmärksamma marginaliserade människors intressen.

Storföretagens exploatering av naturresurser och föroreningar illustrerar på ett tydligt sätt behovet av en kamp för mänskliga rättigheter. Det är angeläget att sprida uppgifter om detta. Bara då kan människor här i Sverige få insikt i den vikt civilsamhällets organisationer har för att försvara de mänskliga rättigheterna, och bara då kan vi upprätthålla den svenska biståndsviljan för att stödja dessa organisationer. Vi ser människors organisering som grund för en inkluderande demokratisk utveckling. Det mest effektiva biståndet sker i samarbete med lokala organisationer och människor som arbetar utifrån sina egna initiativ. Vi behöver mer än någonsin prata om mänskliga rättigheter – och om utrymmet att rapportera, försvara och utveckla dessa rättigheter.

Per Fröberg

Styrelseledamot Svalorna Latinamerika


Previous
Previous

Del 1: En artikelserie om mäns våld mot kvinnor i Guatemala

Next
Next

Guatemala: Vävning stärker den egna identiteten