Guatemala: Vävning stärker den egna identiteten 

I San Juan Sacatepéquez har ett stort möte samlat urfolkskvinnor från olika delar av Guatemala som väver för att försörja sig. Sammankomsten arrangerades av organisationen Afedes (Asociación Femenina para el Desarollo de Sacatepéquez) vars främsta syfte med träffen var att få ihop en välfungerande styrelse och bjuda in fler kvinnor till den.

Angelina Aspuac Con

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims var på plats. De hjälper utsatta urfolkskvinnor på flera olika sätt, bland annat har Agims en vävskola dit kvinnor får komma och lära sig att väva allt ifrån bordsdukar till fajas, de typiska och färgglada tygskärpen som alla kvinnor som tillhör urfolket Maya Kaqchikel bär runt sin midja varje dag.

På träffen pratade både representanter från Afedes och Agims om sina grundpelare och vikten av att skapa olika tygföremål. Dessutom värvades flera kvinnor till Afedes styrelse. Ett flertal kvinnor berättade också om hur mycket det har hjälp deras liv att få tillgång till kunskap om hur man väver och tillgång till material. För många har det också varit en harmonisk flykt från verkligheten.  

Afedes har funnits sedan 1980 och deras främsta mål är autonomi för alla kvinnor. De hjälper cirka 1,5 miljoner urfolkskvinnor från olika delar av landet genom att bland annat informera om god kost, bidra med kunskap om deras rättigheter och ge verktyg för hur de kan försörja sig. Angelina Aspuac Con började jobba för organisationen 1997, som hennes mamma var med och grundade.  

-Vårt största mål är att kvinnor ska känna att de kan ta egna beslut, kunna skydda sig, hitta sig själva och inte skämmas över vilka de är, säger Angelina. Det är oerhört viktigt att de känner stolthet över att tillhöra Maya Kaqchikel.

Text och foto: Charlotte Franco, praktikant, Guatemala

Previous
Previous

Praktikanternas temablad är här!

Next
Next

Bolivia: ”Vi är som en familj här”