GUATEMALA: TEATER – ETT SÄTT FÖR URFOLKSKVINNOR ATT KANALISERA SVÅRA ERFARENHETER

Varje onsdag eftermiddag anordnar Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims teaterlektioner för våldsutsatta kvinnor tillhörande urfolket Maya Kaqchikel. Teatergruppen är en plats där kvinnorna ska kunna ha kul tillsammans och glömma bort sin vardag, om så bara för en eftermiddag. Ett annat viktigt syfte med teatergruppen är att skapa en miljö där de kan prata om viktiga ämnen och svåra situationer som de själva varit med om.

Tillsammans med teaterläraren Marta Tuyuc har kvinnorna skapat en pjäs som heter Hijas de la Luna som betyder Månens döttrar. I den skildras deltagarnas egna erfarenheter av våld och kränkningar med dans och starka scener. Kvinnorna sjunger bland annat den traditionella sången Arroz con Leche, där originaltexten med stereotypiska kvinnosysslor ändrats till förstärkande sysslor och egenskaper.

Budskapet är dessvärre alltid aktuellt. Hijas de la Luna vill stärka kvinnor, främst de tillhörande urfolk och visa att deras röst behöver höras. Pjäsen tar indirekt upp flera av de Globala målen i Agenda 2030, såsom punkt 3 God Hälsa och Välbefinnande, punkt 5 Jämställdhet samt punkt 10 Minskad Ojämlikhet. Ständigt viktiga punkter som skildras i ett vackert och hjärtskärande teaterstycke.

Ana María Top från Agims deltar varje onsdag och stöttar kvinnorna att sprida sitt budskap genom att hjälpa dem med att boka in sig på olika tillställningar där de får uppträda med sin pjäs.

Ana María Top från Agims

-Jag förgylls av att se hur bra kvinnorna kan må av en teaterlektion, säger Ana María. Efter att de har övat stannar alla kvar och pratar. Vissa gråter ut och behöver stanna en längre stund. Ibland har de även avkopplingsstunder med massage.

Teatergruppen består av totalt 15 deltagare, 14 urfolkskvinnor samt sonen till en av kvinnorna. Lektionerna hålls i Casa Damasco, ett retreatcenter uppe på en kulle med mycket natur. Eftersom många av kvinnorna har småbarn med sig så är platsen perfekt för barnen där de kan springa omkring utan att kvinnorna behöver oroa sig för dem.

Innan lektionen får deltagarna en riklig portion lunch. De får även ersättning för resan till och från Casa Damasco. Alla kvinnor försöker komma så ofta de kan, men verkligheten är att deras deltagande innebär att behöva ta ledigt från studier eller att förlora en halv eller hel arbetsdag.

Kvinnorna som deltar i teaterlektionerna kom först till Agims och sökte hjälp av andra anledningar. Rosa María Roxón är en av teatergruppens deltagare. Hon fick höra om Agims för ett år sedan genom en vän som också får stöd av organisationen. Rosa María har fått med sig sin mamma till Agims och hennes två systrar samt systerson är numera också med i teatergruppen.

Rosa María Roxón, som är del av teatergruppen

-Som ensamstående mamma är det svårt att tjäna pengar. Jag är 22 år men har inte pluggat mer än till sjätte klass. Efter att pappan till min son var otrogen blev jag deprimerad. Då skickade min vän mig till Agims. Jag har hittat mentalt stöd tack vare kvinnorna på organisationen. Det är fint att få vara här, bara en kram räcker långt, berättar Rosa María.

Text och foto: Charlotte Franco, praktikant, Guatemala.


Previous
Previous

BOLIVIA: Hundratusentals firade festivalen som förenar urfolkstraditioner med den katolska högtiden Gran Poder

Next
Next

BOLIVIA: FÖRÄLDRAUTBILDNING OM VÅLD MOT BARN OCH VÅLDSPREVENTION