BOLIVIA: FÖRÄLDRAUTBILDNING OM VÅLD MOT BARN OCH VÅLDSPREVENTION

Svalorna Latinamerikas (LA) samarbetsorganisation Chasqui åkte ut till Unidad Educativa Juana Azurduy de Padilla, en skola i El Alto för att undervisa föräldrar om våld mot barn och våldsprevention. Under workshopen lovar föräldrar att kommunicera mera med sina barn och att ge dem mer tid och uppmärksamhet i hopp om att minska barns utsatthet.

Barns utsatthet i Bolivia är ett stort problem. Det rapporteras om 110 fall om våld mot barn per dag och det inkluderar inte det antal barn som inte vågar anmäla våldet de upplever i hemmet. Våldet i hemmet ökade även stadigt under pandemin när barnen tvingades vara hemma. Ett annat problem är att våld i hemmet riskerar att reproduceras av barnet.

-   Barnen lär sig beteenden av sin omgivning, av sina föräldrar och äldre syskon. Därför är det viktigt att vi har den här workshopen om våldsprevention, säger skolrektorn Rubén Villazante Nina

Under dagen fick föräldrarna utföra olika aktiviteter som visar hur deras beteende påverkar deras barns välmående. Första övningen under workshopen var att bygga ett torn av ballonger. När tornen var byggda gick representanter från Chasqui runt och sprängde ballongtornen, något som ska representera negativa handlingar mot sårbara personer.

-    Det tog sådan lång tid att bygga tornet, sa en av mammorna när alla ballongerna hade sprängts.

-    Precis så känner barnen när vi vuxna behandlar dem dåligt, när vi inte vet hur vi ska förstå dem, när vi inte vet hur vi ska lyssna på dem, säger Santos Condori Choque från Chasqui.

Santos Condori Choque från Chasqui

Efter en diskussion kring vad våld är och hur det upplevs fick föräldrarna avsluta workshopen med att skriva ner löften till sig själva och sina barn om hur de ska ändra sitt beteende. Några av de löftena de skrev ner var att krama med kärlek, behandla kärlek, lyssna på dem, ge kärlek och uppmärksamhet, och försöka förstå vad som händer i barnens liv. 

Text och foto: Sofia Jimenez, praktikant, Bolivia 

Previous
Previous

GUATEMALA: TEATER – ETT SÄTT FÖR URFOLKSKVINNOR ATT KANALISERA SVÅRA ERFARENHETER

Next
Next

Bolivia: Workshop om självförtroende för unga för att motverka våld