BOLIVIA: Hundratusentals firade festivalen som förenar urfolkstraditioner med den katolska högtiden Gran Poder

“Fiesta de Jesús del Gran Poder”, som översätts till “Stormaktens Jesu högtid”, är det namnet på festivalen som firas i La Paz varje år under den katolska högtiden Heliga Trefaldighets Dag som infaller söndagen efter pingst. Firandet blandar den katolska religionen med traditionell folkloristisk musik, dans och sedvänjor från de andinska urfolken, till stor del Aymara. Tillsammans skapar detta ett unikt kulturellt uttryck som har blivit ett av de största andinska firandena och lockar många nyfikna nationella och internationella turister. 2019 blev festivalen klassad som ett av världens immateriella kulturarv av UNESCO.

Med tanke på att Bolivia är en plurinationell stat med en livlig kultur, så är det inte överraskande att det finns en multikulturell festival som sammanför och firar flera olika kulturella traditioner. Tillsammans med kollegor och vänner från Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation CHASQUI, där många i personalen har en Aymara-bakgrund, deltog vi i firandet som i folkmun kallas kort och gott Gran Poder.

Runt 70 000 dansare och 40 000 musiker, bestående av 75 olika folkloristiska föreningar deltog i årets Gran Poder-parad. I år var det även festivalens 100-årsfirande, då det var ett sekel sedan som festivalen officiellt grundades.

Firandets innebörd och förlopp

Gran Poder är en folkloristisk parad för att hedra avbildningen av "Jesús del Gran Poder" som finns att beskåda i kyrkan på gatan Antonio Gallardo. Man genomför flera olika ritualer för att visa sin hängivenhet och tacksamhet för de mirakel och välsignelser som mottagits. Bland annat så ger dansarna ett löfte till Gud där de lovar att dansa tre år i rad för att få sina önskningar uppfyllda. Man utför även en ceremoni till La Pachamama (Moder Jord), där man bränner sockerföremål som offergåva som sägs beskydda en från allt ont under Gran Poder-firandet och i det dagliga livet.

Innan paraden officiellt drar igång har man det som kallas för “pre-entrada”, som är som ett genrep en vecka tidigare, då dansarna och musikerna förbereder sig innan den stora festen. När festivalen väl drar igång veckan därpå så dansar deltagarna sig igenom La Paz centralagator i 7,4 kilometer inför tusentals jublande människor som sitter på stolar och läktare längs sträckan.

Alla dansare bär traditionell klädsel som tillhör respektive dans. Plaggen är färgglada med mycket utsmyckningar och detaljer och dräkterna kan i vissa fall vara väldigt stora och tunga.  Både nyare danser som “caporales” och äldre traditionella danser som “morenada” dansas under paraden. Den mest populära dansen är den sistnämnda och föredras av Aymaras eftersom den visar på ekonomisk makt genom sina lyxiga masker, kostymer, klänningar och smycken.

Dagen efter paraden bärs en avbildning av Jesus igenom Gran Poder-distriktet där folk på gatorna hyllar avbildningen med rökelse, blommor och konfetti.

Årets upplaga av festivalen kantades av stor entusiasm bland folket som fick fira Gran Poder för andra året i rad efter två års uppehåll på grund av coronapandemin, något som märktes senare på kvällen när publiken hoppade in i paraden och dansade tillsammans med dansarna i glädjerus.

Text och bild: Cristóbal Román Rojas, praktikant, Bolivia.

Previous
Previous

Bolivia: ”Vi är som en familj här”

Next
Next

GUATEMALA: TEATER – ETT SÄTT FÖR URFOLKSKVINNOR ATT KANALISERA SVÅRA ERFARENHETER