Guatemala: Olga Xiguin hjälper våldsutsatta kvinnor att lämna sina förövare

“Jag berättar för dem att man kan lyckas, livet kan se annorlunda ut.”

Vi 19 års ålder gifte sig Olga Xiguin med sin dåvarande man och trodde att livet skulle vända för henne efter en våldsam barndom. “Jag tänkte att min man skulle hjälpa mig och förändra mitt liv”, berättar Olga.  

Motsatsen väntade dock. “Efter en månad som gifta började problemen” berättar Olga. Hennes man lät henne inte jobba och Olga var tvungen att stanna hemma och ta hand om hushållssysslorna. När hon inte lyckades bli gravid efter en månad blev han våldsam. “En kväll gjorde jag middag. Han svarade mig inte på något jag sa utan var irriterad. När jag serverade middagen kastade han tallriken och kaffet i mitt ansikte. "Det var då allt började”, berättar Olga. När hon äntligen lyckades bli gravid månaden efter hoppades Olga på att relationen skulle förbättras, men istället fortsatte problemen. När hon blev gravid med deras andra barn, en dotter, menade Olgas man att barnet inte var hans och anklagade henne för att ha varit otrogen. “De värsta problemen i mitt liv började då. Han skrek på mig hela nätterna och bad mig göra abort eftersom han inte ville ha dottern”, berättar hon och får tårar i ögonen.  

När våldet eskalerade vände sig Olga till Agims. Hon hade hört talas om dem via en vän och började delta på deras aktiviteter. Aktiviteterna och engagemanget avlöste varandra och Olga blev vice president i Agims styrelse och två år senare ordförande i styrelsen. Parallellt med sitt engagemang för ett liv fritt från våld fortsatte hon dock att utstå våld i hemmet. Samtidigt blev hon gravid med sitt tredje och fjärde barn. “Våldet fortsatte och han misshandlade mig. Jag ville inte ha fler barn men fick till slut mitt femte barn,” berättar Olga.  

Agims är Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation i Guatemala. Läs mer här.

Våldet som Olga utsattes för fick henne att försöka ta livet av sig då hon inte såg någon annan utväg. Hennes kollegor på Agims lyckades dock hjälpa henne. “De hjälpte mig att överleva och jag fick bo hos dem i en period”, berättar Olga. Agims hjälpte även henne att ordna ett besöksförbud mot sin förövare, som gäller än idag då de bor i samma stad. 

Det har nu gått 15 år sedan Olga separerade med sin förövare tillika ex-make, men såren sitter djupt och minnena är starkt närvarande. Olga jobbar idag på Agims med att stödja kvinnor i samma sits som hon befann sig i under nästan 16 år.

“Nu hjälper jag våldsutsatta kvinnor och berättar att de kan lämna sin relation. De kan kämpa för sina barn. Jag berättar för dem att det går att lyckas och ber dem kämpa för sina liv. Man behöver ge dem hopp. Livet kan se annorlunda ut”, berättar Olga med ett försiktigt leende.

 Text och bild: Sanaz Charbaf, praktikant Guatemala

Previous
Previous

Guatemala: Maria Dorothea bröt tystnaden 19 år efter överfallet

Next
Next

Bolivia: Barn- och ungdomskommittén för La Paz departement ställer krav