Bolivia: Barn- och ungdomskommittén för La Paz departement ställer krav

Barn- och ungdomskommittén för La Paz departement består av barn och unga som representerar varje kommun i La Paz. De som väljs in har i uppdrag att identifiera behov som alla barn och unga i La Paz har. Svalorna Latinamerika deltog på den tredje och näst sista session innan kommitténs val i höst, då det väljs in nya barn och ungdomar som får vara med och representera kommittén.

Det hölls workshops, föreläsningar och olika aktiviteter där barn och unga ur kommittén fick vara med och både diskutera och lära sig om ämnen som rätten till utbildning, hälsa, vård och miljö bland annat. Denna tredje session hölls i den lilla staden och kommunen Achocalla.

Under denna session fick kommittén tala inför hundratals invånare av Achocalla som hade samlats på det centrala torget, för att höra vad kommittén hade att säga om vad de hittills gjort och vad de tänker kring sina och andra barns rättigheter. Därefter deltog kommittén i workshops som bland annat organiserades av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Chasqui.

Målet är att barnen ska lära sig om dessa viktiga ämnen och bli framtida ledare för samhället. Kommitén är också en del av regeringens projekt för överenskommelsen med lag 548, som säger att varje boliviansk flicka, pojke och ungdom fullt ut ska kunna utöva sina rättigheter.

I slutet av dagen efter alla gemensamma aktiviteter så begärde barn och ungdomskommittén bestämt att presidenten av den legislativa församlingen för La Paz departement tillsammans med alla andra inblandade statliga aktörer skulle skriva på ett dokument, för att intyga sitt stöd och så att barn och ungdomskommitténs förslag försäkras på riktigt och inte slutar i tomma ord.

Text och foto: Cristóbal Román Rojas, praktikant Bolivia

Källor: Gobierno Autónomo Departamental de La Paz

Previous
Previous

Guatemala: Olga Xiguin hjälper våldsutsatta kvinnor att lämna sina förövare

Next
Next

Bolivia: Svamp – ett ”nytt” livsmedel som är bra för hälsan och miljön.