Bolivia: Svamp – ett ”nytt” livsmedel som är bra för hälsan och miljön. 

Utanför staden Tarabuco driver Julián Chambi Llacasas och 67 andra familjer ett ekologiskt jord- och skogsbruk där de kan skörda svamp från skogen. “Svamp innehåller inget kolesterol, inget fett och är därför ett bra alternativ för dem som inte kan äta kött”, berättar han. I sin butik i Tarabuco säljer Julián torkad svamp, mjöl och andra ekologiska produkter.

Svampen smörsopp (Suillus luteus/Boletus luteus) som skördas till försäljning visas upp för den grupp producenter från Svalornas samarbetsorganisation Asocio som är på studiebesök.

“Det finns de som kan mycket mer än mig, därför tar jag hjälp av och frågar mina mentorer. Jag hoppas vi ses igen och kan utbyta fler erfarenheter”

- Julián Chambi Llacasas

Foto: Mikaela Lindberg

I början av mars 2023 besökte en delegation av livsmedelsproducenter från organisationerna Nativa och Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Asocio jordbruket för att lära sig mer om och utbyta erfarenheter kring ekologiskt jordbruk.

 “Jag trodde vi åt griskött!”, sa deltagaren Leucadia Condori under lunchen på studiebesöket på Juliáns lantbruk, då det serverades svamp stekt med lök och vitlök tillsammans med ris och potatis. “Att äta svamp är nytt för oss. Min dotter bad mig köpa hem så att hon får smaka.”

Julián Chambi äger det ekologiska jordbruket tillsammans med 67 andra familjer i samhället Pisili utanför Tarabuco i centrala Boliva. De främsta produkterna som tas fram till försäljning är torkad svamp, potatis och olika mjölsorter. Han arbetar också med återplantering av skog inom den mark som han äger tillsammans med sina föräldrar.

“Tidigare hade vi interna konflikter på grund av brist på ved, nu när vi återplanterat har problemet försvunnit”, säger Julián som tillsammans med kollegor planterat tusentals träd varje år. “Målet är att alla bergssluttningarna ni ser här ska vara planterade, förhoppningsvis redan 2025. Just nu är ca 70 % planterat och i år kommer vi plantera ytterligare nästan 20 000 tallplantor”.

Återplanteringen görs med tre olika sorters tall, beroenden på hur jorden och fuktigheten är. Efter ca 3 år börjar även svamp i form av smörriskor att växa kring tallarna. Svampen torkas och säljs hel eller i skurna och torkade i bitar. Försäljningen sker både till grossister och privatpersoner. Sedan 2015 har verksamheten haft bolivianska certifieringen för ekologisk “Producto ecologico, Sistemas Productivas de Garantía” (”SPG”).

Utsikt över bergen där ca 70 % av området återplanterats med tall.

“Det finns de som kan mycket mer än mig, därför tar jag hjälp av och frågar mina mentorer. Jag hoppas vi ses igen och kan utbyta fler erfarenheter”, avslutar Julián när delegationen på 20 producenter från Svalorna Latinamerikas lokala samarbetsorganisation Asocio och organisationen Nativa lämnar hans butik.

 Text och bild: Mikaela Lindberg, praktikant Bolivia.

Previous
Previous

Bolivia: Barn- och ungdomskommittén för La Paz departement ställer krav

Next
Next

Guatemala: Frön och kvinnligt deltagande som motståndskraft