Guatemala: Frön och kvinnligt deltagande som motståndskraft

2007 etablerades en cementfabrik nära samhället Pajoques. Sedan dess har fabriken försvårat livet för invånarna genom hot, våld samt förorening av mark och vatten. I Pajoques arbetar Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims med kvinnors motståndskraft mot cementfabriken bland annat genom att förse dem med frön för stärkt självständighet och självförsörjning.

Faustina Choy bland sina odlingar. Att erbjuda frön för odling av grönsaker, örter och baljväxter bidrar till att kvinnorna i samhället kan bli självförsörjande och självständiga. Fotograf: Sanaz Charbaf

På landsbygden i orten Pajoques, drygt en timma norr om huvudstaden Guatemala City, bor drygt tiotusen invånare där den stora majoriteten består av mayagruppen Kaqchikel. Trots organiserat motstånd från befolkningen etablerades 2007 en cementfabrik i samhället. Fabriken ägs av “Cementos Progreso” som är ett stort Guatemalanskt företag. Inför etableringen önskade verksamheten köpa mark för att bygga fabriken, men många invånare vägrade sälja sin mark samtidigt som andra tvingades till det. Sedan dess lever befolkningen med ett ständigt närvarande hot från fabrikens representanter och kämpar dagligen för rätten till sin mark.

“Vi har fått utstå mycket sexuellt, verbalt och fysiskt våld från de som jobbar på fabriken”

- Maria Felipa

Maria Isabel, Faustina Boch och Maria Felipa Choy bor i Pajoques och berättar om hur  cementfabrikens etablering påverkat deras liv. Fotograf: Sanaz Charbaf.

“Vi har fått utstå mycket sexuellt, verbalt och fysiskt våld från de som jobbar på fabriken” berättar Maria Felipa som bor i Pajoques. Hon berättar även att det främst är kvinnor som kämpar för sina rättigheter och sin mark i byn. “Många män lämnar sina fruar för att jobba på cementfabriken, så det är främst vi kvinnor som kämpar för att kunna lämna ett arv till våra barn”.

Eftersom det ofta är kvinnor som har hand hushållet och dess odlingar är marken särskilt viktig för deras förutsättningar att kunna försörja sig själva.

För att stärka kvinnornas motståndskraft gentemot cementfabriken stöttar Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims kvinnorna genom att bland annat upplysa om deras rättigheter. Lidia Zet arbetar på Agims och kommer själv från Pajoques. Hon berättar att Agims hjälper kvinnorna att nå sin fulla kapacitet i kampen för rätten till sin mark:

“Vi arbetar med kvinnligt deltagande för att vi kvinnor ska ta plats. Vi motiverar fler till att prata, höja rösten och ta plats i kampen”. 

Lidia Zet arbetar på Agims och särskilt med att stärka kvinnornas motståndskraft  i Pajoques. Fotograf: Sanaz Charbaf.

Maria Felipa berättar vidare att hon har engagerat sig i Agims aktiviteter i många år och att hon fått stor hjälp: “Agims lärde mig vad mina rättigheter är. Jag är stolt över mig själv, förut visste jag inte att jag hade rätt att älska mig själv. Nu vet jag att jag inte längre behöver någons tillåtelse för att uttrycka mig”.

Utöver stöd för stärkt deltagande stödjer även Agims kvinnorna i Pajoques genom att erbjuda frön för odling av grönsaker, örter och baljväxter. Detta bidrar till att kvinnorna i samhället kan bli självförsörjande och självständiga, vilket stärker deras motståndskraft mot cementfabriken. Flera kvinnor har även fått frön för medicinska växter eftersom dessa hjälper odlingarna överleva de kemikalier som cementfabriken släpper ut. Faustina Choy från Pajoques har fått frön för att bland annat odla selleri, bönor och rädisa i sin trädgård. Odlingen hjälper familjen bli självförsörjande och således oberoende: “Om det blir grönsaker över kan vi sälja det”, berättar hon.

Sanaz Charbaf, praktikant, Guatemala

Previous
Previous

Bolivia: Svamp – ett ”nytt” livsmedel som är bra för hälsan och miljön. 

Next
Next

Kortfilm och seminarium: Kvinnorna mot Gruvan!