Bolivia: Isabel Moya Diaz - “Klimatförändringar är en allt mer påtaglig verklighet”

I över 25 år har biologen Isabel Moya Diaz, 46 år, arbetat med miljöfrågor, bland annat med bevarandet av djur och biodiversitet, men har nu på senare år fokuserat mycket på klimatförändringar.

Isabel Moya Diaz

Att värna om miljön är superviktigt, för i själva verket beror människors livskvalitet på omgivningen de lever i, vilket är något vi ofta glömmer bort. Vi tänker ofta att vår livskvalitet beror på materiella tillgångar, som om vi har en bil eller kabel-tv.

En av Svalorna LA: samaberbetsorganisationer i Bolivia heter Chasqui. Chasqui i sin tur samarbetar med ett antal mindre organisationer. Isabel arbetar hos en av dessa organisationer, Teko-Kavi, där hon är en av koordinatörerna. Teko-Kavi arbetar med diverse miljöfrågor, i syfte av folkbildning för NGOs, civilsamhällesorganisationer och övriga organisationer, som vill lära sig om de viktiga miljöförhållandena. Folkbildningen genomförs via aktiv utbildning, samma metod som CHASQUI använder sig av i sina workshops, vilket har underlättat samarbetet.

Isabel utanför kontoret

Med detta samarbete har CHASQUI börjat implementera fler workshops om klimatförändringar, med urbana och rurala skolor. Situationen kring klimatförändringar och hur man pratar om klimatförändringar har förändrats mycket, sedan Isabel studerade på universitet.

“ När jag gick på universitetet hade vi inte en enda kurs som tog upp ämnet klimatförändringar. Vi kanske hade någon lektion om klimathot, men det var inte mycket alls. Några år efter att jag gått ut universitetet började det undervisas lite mer om temat, och nuförtiden vet alla vad klimatförändringar är. “

Klimatförändringar har blivit en alltmer påtaglig verklighet under den senaste tiden i Bolivia. På grund av det instabila klimatet har potatisskörden varit väldigt dålig i år, med en bristande regnperiod och alldeles för långa perioder av frost. Därför menar Isabel att det är viktigt att sprida kunskap om klimatförändringar, särskilt inom de rurala områdena.

Folk vet vad klimatförändringarna är, även på landsbygden. Däremot förstår inte många varför det händer, vad orsakerna är och hur vi människor orsakar klimatförändringar. Det är ett ämne som inte är särskilt omtalat, och därför kan de inte heller veta vad de ska göra för att minska klimatförändringarna.”

Isabel fortsätter berätta med en passionerad ton, att det krävs hårt arbete från alla i samhället, för att minska klimatförändringarna, och att det senaste arbetet som hon gjort är ett sätt för henne att bidra.

Jag är väldigt stolt över de senaste övningarna vi skapade, för varje gång jag ser människor tillämpa övningarna inser jag hur genomtänkta de är. Det har varit ett hårt arbete, där det diskuterades mycket över hur den teoretiska aspekten skulle implementeras, gentemot den mer lekfulla aspekten av övningarna. Jag har sett att Chasqui har använt sig av dem på ett jättebra sätt, och med det kunde jag verkligen konstatera att det var ett lyckat projekt.”

Isabel med Rodolfo från CHASQUI, under en workshop om klimatförändringar i skolan U.E. Alemania i El Alto

Text och foto: Cristóbal Román Rojas, praktikant, Bolivia.

Previous
Previous

Bolivia: Eloy Seballos - ”Jag känner mig väldigt nöjd och tacksam över Chasquis arbete med våra elever”

Next
Next

Maria Belen berättar om sitt deltagande i en barnkommitté: ”Jag kommer aldrig bli uttråkad av att delta i kommittén”