Bolivia: Eloy Seballos - ”Jag känner mig väldigt nöjd och tacksam över Chasquis arbete med våra elever”

Eloy Seballos är rektor på skolan Unidad Educativa Tecnico Humanistico - 16 de Julio i Villa Vilaque, El Alto. Den är en av tre skolor i Svalorna Latinamerikas (LA) Boliviaprojekt som ingår i det nya 5-års programmet ”Jämställdhet och Klimaträttvisa”.

Rektor Eloy Seballos i sitt kontor

Som en del av programmet, åker representanter från Svalorna LA:s samarbetsorganisation Chasqui ut till skolorna, med sitt projekt Desarrollo Local, och arrangerar workshops för högstadieelever. Projektet följer eleverna under hela högstadiet, för att ta del av den långsiktiga utvecklingen. Teman som behandlas är bland annat självförtroende, mänskliga rättigheter, machismo, stereotyper, våldsprevention, ekosystem, biologisk mångfald och motståndskraft mot klimatförändringar.  

“Jag känner mig väldigt nöjd och tacksam över det arbete som Chasqui gör. Det är mer praktiska aktiviteter än teoretiska, på så sätt får våra elever möjlighet att helt och hållet integrera och identifiera sig. Just eftersom arbetsmetoden är så direkt, så tror jag att vi kommer att se resultat hos eleverna redan vid slutet av året, gällande deras attityd, agerande och förhållanden mellan tjejer och killar. “

Rektor Eloy Seballos utanför kontoret

Svalorna LA:s representanter från Chasqui samarbetade med skolan även förra året, inom ramen för det tidigare projektet “Juntas y Juntos”. Då byggdes ett växthus på skolans område och det anordnades workshops om hälsosam och näringsrik kost. I växthuset odlas bland annat morötter, rädisor och salladsblad. Det finns planer på att fortsätta stötta arbetet med växthuset, så att det kan expandera och användas på ett mer effektivt sätt av skolans elever. 

“Eleverna har ett stort behov och intresse av att lära sig hur de kan skapa förändring. Det är trots allt här i skolorna som vi formar den framtida generationen.”

Text och foto: Sofia Jimenez


Previous
Previous

Bolivia: “Att lära ett barn hens rättigheter ger mig stor glädje”

Next
Next

Bolivia: Isabel Moya Diaz - “Klimatförändringar är en allt mer påtaglig verklighet”