Maria Belen berättar om sitt deltagande i en barnkommitté: ”Jag kommer aldrig bli uttråkad av att delta i kommittén”

Maria Belen, 11 år, är generalsekreterare för barnkommittén i Huarina, Bolivia. Hon valde att söka posten som generalsekreterare för att hon i framtiden drömmer om att bli advokat. Hon har haft posten som generalsekreterare i åtta månader och kommer ha den i totalt 2 år. Som generalsekreterare agerar hon högerhand åt kommitténs president.

Maria Belen, under städningsdagen

 Barnkommittéerna har kommit att bli en viktig del för samhället i Bolivia. De formas av och för barn och ungdomar som ett utrymme för socialt och politiskt deltagande på nationell, regional och kommunal nivå. De samlas för att dela sina idéer, önskemål och för att försvara sina rättigheter. De presenterar och skapar politik och planer utifrån sina egna behov och krav. 

”Vissa vuxna tänker att vi leker ledare, men vi leker inte för vi är redan ledare”, säger Maria Belen. 

Barnkommittéerna i La Paz regionen får stöd från Chasqui, en av Svalorna Latinamerikas (LA) samarbetsorganisationer. Dessutom får kommittéerna stöd från Chasqui med att skapa aktiviteter och program inom sina kommuner och regionen för att gynna barnens egenintresse och samhället i stort. 

Barnkommittéerna från Huarina, Huatajata och Chua Cocani, samt barnkommittén för La Paz regionen samarbetade för att organisera en städningsdag under våren 2023.  Maria Belen berättar att hon är väldigt glad över att barnkommittéernas röster har hörts och att myndigheterna har drivit igenom deras förslag.

De olika kommittéerna hade sett hur det skräpas ner dagligen i de olika kommunerna  utan att någon gör något åt saken. Miljön och klimatförändringarna är de frågor som engagerar Maria Belen mest. Hon berättar att kommittéerna hade flera möten där de bestämde att engagera sig för att bevara miljön.

I alla tre kommuner hölls en ceremoni där barn från varje kommitté höll tal för att förklara idén bakom aktiviteten och framtida förhoppningar för kommunerna vad gäller bevarandet av den lokala miljön. Dagen började i Huarina med en öppningsceremoni där skolor, kommunpersonal och frivilliga från kommunen samlades på torget innan de började städa kommunen. 

”Vi har haft turen att bo nära Titicaca-sjön. Vi försörjer oss genom fiske. Nu är sjön förorenad och vi håller på att förlora möjligheten att fiska. Vad kommer vi då lämna kvar till framtida generationer?  Vattnet är en levande varelse som vi och förorenat vatten blir gradvis förgiftat.  Vad gör vi utan vatten? Vi måste vara modiga och öka medvetenheten kring hur dåligt förorenat vatten faktiskt är”, säger Maria Belen i hennes tal vid öppningsceremonin. 

Maria Belen, håller tal under öppningsceremonin i Huarina

Text & foto: Sofia Jimenez, tidigare utlandspraktikant i Bolivia

Previous
Previous

Bolivia: Isabel Moya Diaz - “Klimatförändringar är en allt mer påtaglig verklighet”

Next
Next

Ny rapport! Barnkommittéerna i Bolivia