Nicaragua: Från jord till bord
Kvinnorna i San Francisco de la Camayra, San Lucas, Nicaragua deltar i projektet “Starkare tillsammans: familjer mot våld och klimatförändringar” som genomförs av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation ALDEMA.
Genom sitt engagemang har kvinnorna utbytt kunskap och erfarenheter kring sina köksträdgårdar. De visar hur de använder skörden till att laga näringsrik mat, som till exempel proteinkakor gjorda av blad från kassava, rödbetor och morötter.
Denna idé har de börjat använda i sin vardagliga matlagning. Genom att ta till vara på det de odlar får de en bättre kost och blir mer motståndskraftiga mot klimatförändringar. På så sätt tryggar de också familjens matförsörjning.
Trädgårdarna har blivit ett sätt att odla varierad mat hemma. Hela familjen hjälps åt, och arbetet fördelas mer jämlikt. Samtidigt visar kvinnorna att de mycket väl kan vara delaktiga i produktivt arbete.
Kvinnorna säger att det viktigaste är att ta hand om sin hälsa genom att äta naturlig och nyttig mat från den egna ekologiska odlingen.
"Vi kvinnor har lärt oss att laga nya rätter för att variera maten. Vi vet nu att det vi odlar inte bara är gott, det är också nyttigt. Det handlar inte bara om att äta morötter eller kassava, utan även bladen går att använda. Nu äter vi inte bara ris, bönor eller sallad, vi lagar också goda soppor som våra familjer tycker om."
Text och foto: Celeste Alfaro.