Bolivia: Elever illustrerar jämställdhet
Konsten blir ett kraftfullt språk. Detta var visionen för konstmässan “Illustrera jämställdhet” som hölls på skolan Rotary Chuquiago Marka i El Alto. Konstmässan arrangerades av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Enda El Alto tillsammans med skolan och elever som deltar i CPAN-projektet.
Eleverna deltog i denna aktivitet, som inte enbart var en tecknings- och måleritävling, utan utvecklades till en plattform för gemensamt uttryck kring jämställdhet, inkludering, fredlig samlevnad och våldsförebyggande arbete.
Arbetet med att organisera konstmässan visade sig vara minst lika värdefull som själva utställningen. Under flera veckor tog studenter ett stort ansvar och spelade en viktig roll i planeringen, samordningen och kommunikationen kring konstmässan. Deras aktiva deltagande stärkte både deras organisatoriska förmågor och ledarskapsförmåga. Det gemensamma arbetet blev en av de viktigaste delarna av upplevelsen och ungdomar, lärare, ledare från Enda El Alto och deras samarbetspartners arbetade tillsammans för att skapa en trygg och kreativ miljö.
Initiativet följer en växande trend som visar hur konst kan användas i skolan för att främja demokratiska värderingar och uppmuntra kritiskt tänkande. Med ett deltagarbaserat arbetssätt och fokus på mänskliga rättigheter fick unga möjlighet att utforska viktiga ämnen som könsstereotyper, diskriminering, respekt för olikheter och jämlikhet, genom starka, känslosamma och symboliska bilder.
En jury bestående av experter inom konst, utbildning och mänskliga rättigheter bedömde varje verk utifrån fyra kriterier: originalitet, budskap, teknik och koppling till temat. Bedömningen lyfte fram både den konstnärliga kvaliteten och hur tydligt och djupt eleverna uttryckte sina idéer. Verken visades upp på en öppen konstmässa i skolan, där elever, lärare, familjer och gäster kunde uppleva en varierad och meningsfull utställning. Mässan blev mer än bara ett enskilt evenemang, den skapade samtal mellan generationer och stärkte viljan att tillsammans arbeta för ett mer jämlikt samhälle.
Det viktigaste med denna aktivitet är inte vem som vann, utan det gemensamma lärandet, hur eleverna tog plats i skolans offentliga rum och hur ungas röster stärktes, röster som genom konsten kräver rättvisa. I varje penseldrag och linje finns inte bara konstnärlig skicklighet, utan också kritiska perspektiv, viktiga frågor och förslag på förändring.
Genom att förena konst, ungt ledarskap och en pedagogik grundad i mänskliga rättigheter har "Illustrera jämställdhet" etablerat sig som en innovativ och relevant modell. Det visar tydligt att ungdomar inte bara är mottagare av utbildning, utan aktiva förändringsskapare som med sina egna uttryck kan forma en framtid präglad av rättvisa och jämlikhet.
Idag mer än någonsin är det ett utbildningsmässigt, socialt och politiskt måste att lyssna på vad unga uttrycker, med ord, bilder och handling.
Text och foto: Yoshelyn Ruiz Soleto, kommunikatör i Bolivia.