Guatemala: Träff för civilsamhällesorganisationer inför valet

Den feministiska organisationen och tidningen La Cuerda anordnar en träff för olika organisationer i huvudstaden Guatemala City inför det kommande presidentvalet i Guatemala den 25 juni. Esperanza Tubac, en av grundarna av Agims,  var på plats. Hon berättade varför det är viktigt att Svalorna LA:s samarbetsorganisation Agims deltar i träffar som denna. 

- Vi vill stärka kvinnors politiska deltagande och allians, analysera den aktuella kontexten samt skapa en medveten röst. 

En stor del av Agims arbete de senaste veckorna har gått ut på  att informera urfolkskvinnorna i San Juan Sacatepéquez om det kommande valet. Det arrangeras workshops om vad de olika partierna står för och vikten av att rösta.

Deltagare på träffen samlade för en gruppbild.

Den 17 juni arrangerade den feministiska organisationen och tidningen La Cuerda en träff för olika organisationer i huvudstaden Guatemala City inför det kommande presidentvalet den 25 juni. Femton olika organisationer som jobbar med socialt arbete i olika delar av Guatemala bjöds in för att ta del av föreläsningar och valanalyser med målet att stärka känslan av att förändring faktiskt är möjlig. De ungdomar som var på plats berättade hur de tänker kring valet, trots att de inte får rösta ännu, och att de önskar att landet hade ett styre som stöttar ungdomar mer.
När det pratas om valet så är det vanligt att ordet korruption nämns. Många anser att den nuvarande högerregeringen fokuserar på fel saker samt glömmer bort landets urfolk och de mest utsatta i samhället. Många av deltagande organisationer på träffen fokuserar på att främja landets utsatta befolkning, däribland Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims (Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuaneras), som fokuserar på utsatta urfolkskvinnors rättigheter. Sju kvinnor som jobbar på Agims deltog och sex kvinnor som får stöd av Agims fick följa med för att ta del av aktiviteterna och representera organisationen. 
Esperanza Tubac, en av grundarna av Agims, var på plats. Hon berättade varför det är viktigt att Agims deltar i träffar som denna. 
- Vi vill stärka kvinnors politiska deltagande och allians, analysera den aktuella kontexten samt skapa en medveten röst. 
En stor del av Agims arbete de senaste veckorna har gått ut på  att informera urfolkskvinnorna i San Juan Sacatepéquez, där organisationen har sin verksamhet, om det kommande valet. Det arrangeras workshops om bland annat vad de olika partierna står för, hur man röstar och vikten av att rösta. 
Agims och tidningen  La Cuerda har haft kontakt och utbytt tankar och idéer i över femton år. María Dolores Marroquín har jobbat för La Cuerda i tjugoett år och är en av träffens initiativtagare. 
- Vi organisationer behöver gå ihop och kollektivt konfrontera landets konjunktur, säger María Dolores. 
La Cuerda har funnits sedan 1998 och deras fokus ligger på  feminism och att förstärka demokratin. 
- Vår förhoppning är att fler människor väljer att rösta för ett mindre korrupt parti, säger María.
Träffen, som var gynnsam och intressant med omkring 120 deltagare, avslutades med musikframträdanden och god stämning.

Text och bild: Charlotte Franco, utlandspraktikant i Guatemala

Previous
Previous

Bolivia: Workshop om självförtroende för unga för att motverka våld 

Next
Next

Guatemala: Maria Dorothea bröt tystnaden 19 år efter överfallet