Bolivia: Elever utvecklar förmågan att tala inför grupp på skolor i El Altos kommun

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation ENDA har besökt skolor i El Alto kommun, med syftet att utveckla elevernas kommunikationsförmåga. Under workshopen fick eleverna lära sig effektiv och strategisk kommunikation, genom interaktiva övningar. Deltagarna fick möjligheten att reflektera kring utmaningar som kan uppstå när en talar inför åhörare. Arrangörerna lyfte upp strategier i att hantera rädslor och osäkerhet, kopplat till kommunikation och retorik.

Interaktiva övningar i kommunikationsstrategier på skolan Unión Europea i El Alto, La Paz/ FOTO: ENDA EL ALTO

Syftet med workshopen var att lyfta uppmärksamhet kring utmaningar som kan uppstå när en uttrycker sig inför åhörare. Under workshopen delades deltagarna upp i grupper, för att diskutera erfarenheter och känslor kopplade till retorik och kommunikation. Därefter övade grupperna på kroppsspråk för att reflektera kring sambandet mellan kommunikation, kropp och känslor. Eleverna delade med sig av sina strategier för att hantera utmaningar och förbättra kommunikationsförmågan.

En annan interaktiv övning hölls, där deltagarna slumpmässigt tilldelades en produkt att presentera och sälja in till resten av gruppen. De uppmanades till att prova på olika tonfall, använda sig av magstöd och tempo, för att locka publikens uppmärksamhet och på så sätt bygga upp självförtroendet i hur de uttrycker sig verbalt.

Workshopen bidrog med möjligheter för deltagarna att utmana och övervinna sina rädslor, när de talar inför en publik. Framförallt stärkte workshopen ungdomarnas självförtroende och förmåga att tala och uttrycka sig. 

Verksamheten genomfördes  av ENDA El Alto, inom ramen för landprojektet i Bolivia, med stöd av Svalorna Latinamerika.

Yoshelyn Ruiz, kommunikatör, Bolivia

Previous
Previous

Alison Alcon Echeveria berättar om sitt konstverk som skildrar könsbaserat våld i Bolivia

Next
Next

Unika workshops stärker framtidens ledare i El Alto