Alison Alcon Echeveria berättar om sitt konstverk som skildrar könsbaserat våld i Bolivia

Alison Alcon Echeveria går i skolan Juan Capriles i kommunen El Alto, i Bolivia. Hon har utmärkt sig med sitt bidrag i en konsttävling, som fokuserade på temat kring könsbaserat våld. Tävlingen drevs av den lokala organisationen Enda El Alto, med stöd av Svalorna Latinamerika.

I sin målning visar Alison skicklighet och fångar upp känslor kring könsbaserat våld, med fokus på kvinnors verklighet på landsbygden i El Alto. Hon skildrar ett samhälle som är präglat av patriarkala könsnormer, där kvinnor gifter sig i tidig ålder. 

I min målning ser vi den rurala kvinnan, som alltid går bakom mannen med blicken mot marken, en symbol för det förtryck som kvinnor utsätts för. Min konst avslöjar den tysta kampen som dessa kvinnor konfronteras av i sin vardag .

“De utspridda löven i målningen representerar kvinnornas framtida ambitioner, som går förlorade på grund av de påtryckningar som de utsätts för. Barnen följer föräldrarnas fotspår och upprepar strukturerna av våld.”

Genom sin konst syftar Alison Alcon Echeveria på att uppmärksamma den komplexa och oftast osynliga verkligheten som sker på landsbygden i El Alto. Hon uppmanar oss att reflektera över behovet av att agera och främja förändring. Hennes verk är inte bara en konstnärlig reflektion, utan också en uppmaning till uppmärksamhet och empati.

Text & foto: Yoshelyn Ruiz, Kommunikatör, Bolivia.

Previous
Previous

Bolivia: Ett starkare ledarskap: En reflekterande resa i att främja egenmakt

Next
Next

Bolivia: Elever utvecklar förmågan att tala inför grupp på skolor i El Altos kommun