Verksamhet

Vi verkar för att barn, ungdomar och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor.

Vi har sedan starten 1959 verkat för att mänskliga rättigheter ska respekteras. Att barn, ungdomar och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor. Vi är en partipolitiskt och religiöst oberoende organisation som arbetar på gräsrotsnivå med lokala samarbetsorganisationer i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru med fokus på demokrati och påverkan, jämlikhet och hållbar utveckling.

Fokus på jämställdhet och klimaträttvisa

Jämställdhet och klimaträttvisa är två övergripande teman som löper som en röd tråd igenom allt vi gör. De två fokusområdena är starkt sammanlänkade och behöver tacklas gemensamt för att uppnå en långsiktig förändring.

Klimatkrisen är djupt sammankopplad med rättvisefrågor. Smältande glaciärer, torka, översvämningar och annat extremväder hotar rätten till liv och hälsa. Rätten till rent vatten, mat, och tak över huvudet hotas när klimatet förändras. Åtnjutandet av mänskliga rättigheter är alltså högst beroende av klimatet och den värld vi lever i.

Ett starkt civilsamhälle behövs för att skydda miljön och driva på social förändring. Vi tror på folkbildning, solidaritet och samarbete som metoder. När vi organiserar oss och samarbetar över nationsgränserna i ett gemensamt program för alla verksamhetsländer . Så blir vår röst starkare och vår möjlighet att påverka beslutsfattare bättre. Tillsammans med lokala organisationer vill Svalorna Latinamerika stärka civilsamhället att aktivt delta i dessa frågor och uppnå förändring på sina egna villkor.

Klimatorättvisorna har som så många andra orättvisor ett kvinnligt ansikte i Latinamerika. Kvinnor drabbas i högre utsträckning av klimatförändringarnas effekter på grund av att de har en sämre tillgång till resurser. Latinamerika är en mycket ojämlik region, där kvinnor har svårare att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, de har sämre tillgång till utbildning, hälsovård, demokratiskt inflytande och ekonomiska medel för att kunna påverka sin situation.

Läs mer om hur vi arbetar integrerat i programmet här

Bolivia

Utbildning av unga påverkansaktörer genom kulturella metoder

I Bolivia arbetar våra samarbetsorganisationer med konst och kultur som folkbildande metod, där konsten hjälper till att öppna upp samtalen om ämnen som kan anses kontroversiella i samhället. Ungdomar får ökad kunskap om frågor kopplade till genus och klimatförändringar, samtidigt som projektet även uppmuntrar till organisering och ställningstagande mot diskriminering, könsbaserat våld och klimatförstöring.

Läs mer om vårt projekt i Bolivia här >>

Guatemala

Förebyggande av våld mot kvinnor och natur

Våld mot kvinnor är ett stort problem i Guatemala. Vår lokala samarbetsorganisation AGIMS har länge arbetat förebyggande mot könsbaserat våld och ger juridiskt och praktiskt stöd till kvinnor som är eller har blivit utsatta. De arbetar på landsbygden med till störst del kvinnor från olika urfolksgrupper. I dessa områden är det extra tydligt hur klimatförändringar och miljöförstörelse bidrar till ökad fattigdom och utanförskap som leder till ännu större risk att utsättas för våld. Genom att utbildning och organisera av kvinnor och unga på landsbygd arbetar de för att få sina och naturens rättigheter respekterade.

Läs mer om vårt projekt i Guatemala här >>

Nicaragua

Utbildning för en mer hållbar livssituation

I Nicaragua stödjer Svalorna Latinamerika lokala organisationer som verkar för att barn, kvinnor och tonåringar ska ta en aktiv roll i kampen mot det könsbaserade våldet och klimatförändringarna. De stöttar familjer att, i fullt utövande av sina rättigheter, ta en aktiv roll för att kunna påverka sin egen livssituation. Kvinnor, urfolk och unga tillhör de mest sårbara grupperna i Latinamerika, och det är de som påverkas mest av det könsbaserade våldet och konsekvenserna av klimatförändringarna. Våra samarbetsorganisationer arbeta aktivt med pojkar och män, pappor och andra vuxna i barnens närhet för genom utbildning skapa diskussion och påverka könsroller, diskriminerade vanor och attityder.

Läs mer om vårt projekt i Nicaragua här >>

Försörjning, organisering och påverkan i klimatkrisens spår

Med fokus på försörjning och jämställdhet arbetar vi tillsammans med lokala organisationer för att bidra till att förbättra människors livsvillkor på landsbygden. Ett av de främsta målen är också att stärka försörjningsmöjligheter, bland annat genom utbildningar i effektiv entreprenörskap och klimatanpassade jordbrukstekniker. Främst småskaligt agroekologiskt jordbruk som producerar mat med respekt för naturen utan att överutnyttja den. Vi arbetar för att stärka kvinnor och unga i sin organisering för demokratiskt inflytande och delaktighet.

Läs mer vårt projekt i Peru här >>

Sverige

Öka kunskapen och engagemanget för mänskliga rättigheter i Latinamerika

I Sverige arbetar vi för att öka kunskapen om och engagemanget för mänskliga rättigheter. Vi lyfter fram röster från Latinamerika och arbetar aktivt för att öka förståelsens för hur världen hänger ihop. Det gör vi genom föreläsningar, workshops och andra utåtriktade aktiviteter tillsammans med andra organisationer i civilsamhället, organisationens medlemmar och frivilliga.  Följ oss i sociala medier för att se vad som är på gång just nu.

Svalorna Latinamerikas styrande dokument

Svalorna Latinamerika har 2022 bidragit till en rad viktiga aktiviteter och resultat i Latinamerika och Sverige!

Senaste utgåvan av Svalbladet

Verksamhetsberättelse 2022