Stoppa omorganiseringen av det svenska biståndet - För en dialog med det svenska civilsamhället

Svalorna Latinamerika säger STOPP till regeringens försök att stöpa om det svenska biståndet. I ett öppet brev, skrivet av Per Fröberg, styrelseledamot i Svalorna Latinamerika, kräver vi att regeringen gör om och gör bättre.

Regeringen har börjat omorganisera det svenska biståndet och vill avveckla det internationella samarbetet genom folkrörelser, kyrkor och andra organisationer inom civilsamhället. Istället vill man kanalisera alla biståndspengar genom Sida.

Vi på Svalorna menar att en statlig myndighet i Sverige inte kan fördela bidrag till demokratisatsningar, miljöinsatser på gräsrotsnivå och jämställdhetsprojekt på ett så effektivt och resurssnålt sätt som vi civilsamhälles organisationer kan. Vi säger det efter mer än 65 års erfarenhet av insamlings- och biståndserfarenhet i två världsdelar.

Regeringens uppdrag till Sida att föreslå hur myndigheten kan ta över att förmedla det svenska folkrörelsebiståndet till mottagare i andra delar av världen kan ses som en nedmontering av civilsamhällets demokratiskt uppbyggda organisationer och i konsekvens därav en försvagning av de demokratirörelser ute i världen som stöds av svenska organisationer.

Vi på Svalorna uppmanar alla i civilsamhället att kräva att regeringen stoppar en omstöpning av det svenska biståndet som går ut över förmedlingen av bistånd genom civilsamhällets organisationer. Och leder till en försvagning av demokratiska organisationer här och ute i världen.

Vi föreslår att regeringen stoppar omläggningen och i stället sätter sig ner med civilsamhällets organisationer för en uppriktig dialog och ett lyssnande till civilsamhället om våra möjligheter att medverka till genomförande av de svenska biståndsmålen.

Per Fröberg - Styrelseledamot, Svalorna Latinamerika

Previous
Previous

Unika workshops stärker framtidens ledare i El Alto

Next
Next

Sök till Svalorna Latinamerikas styrelse!