Del 3: En artikelserie om mäns våld mot kvinnor i Guatemala

Att anmäla mäns våld mot kvinnor

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation AGIMS har sedan 2001 arbetat med att främja organisering och stärka rättigheterna hos urfolkskvinnor i Mayagruppen Kaqchikel i San Juan Sacatepéquez i Guatemala. I den här artikeln berättar Maria Martina Equite Rashon om hur AGIMS hjälpte henne anmäla det ekonomiska våld hon utsattes för.

Maria Martina Equite Rashon och hennes två döttrar

Maria Martina Equite Rashon är en av många kvinnor som har ett ärende hos AGIMS. Hon är 26 år gammal, har två döttrar och har svårt att få ihop ekonomin som ensamstående mamma på grund av ekonomiskt våld. Pappan till hennes äldsta dotter vill inte betala underhållsbidrag, vilket är anledningen till att hon bestämde sig för att anmäla honom. 

Vägen till anmälan var dock inte enkel. Det tog henne flera år på grund av rädsla för sin partner. Maria Martina berättar att han sa att hon bara skulle förlora tid på en anmälan, att det kommer ta flera år.

Trots att hon inte har förtroende för polisen eller myndigheterna tog hon till sig mod för att anmäla sin partner. Då möttes hon istället av motstånd från myndigheterna: “När jag gick till polisen och Åklagarmyndigheten sa båda att det är ett relationsproblem som vi måste lösa internt, och om jag går till rätten så kommer jag ändå inte kunna betala för kostnaderna”.

Maria Martina gav inte upp och kontaktade istället AGIMS legala team. Där fick hon stöd från deras advokat som än idag driver ärendet framåt. Trots att domen ännu ej fallit har anmälan bidragit till att det ekonomiska våldet hon utsatts för erkänts som just våld.

“Förut mådde jag inte alls bra, men att anmäla har varit en helande process för mig. Jag känner mig befriad och jag vill inte vara tyst längre.”

María Martinas ärende är tyvärr inte unikt. En stor andel av ärendena på AGIMS handlar om just pappor som inte vill betala underhåll till gemensamma barn. Arbetet på AGIMS bidrar till att allt fler kvinnor talar ut om sina erfarenheter och bryter tystnaden. Förhoppningsvis bidrar detta till en ny generation unga som känner till sina rättigheter och som inte tvekar på att stå upp för dem.


Text: Sanaz Charbaf, tidigare Utlandspraktikant i Guatemala

Previous
Previous

Ny rapport! Barnkommittéerna i Bolivia

Next
Next

Del 2: En artikelserie om mäns våld mot kvinnor i Guatemala