Berättelser från tidigare praktikanter


Hösten 2016

Josefin Edberg gjorde praktik hösten 2016 i på Proyecto Miriam i Estelí, Nicaragua

JJosefin_litenosefin var programpraktikant på Svalorna Latinamerikas program Dedenan II och praktiserade på organisationen Proyecto Miriam i Estelí. Hennes främsta uppgift var att förbereda eller utvärdera aktiviteter som Proyecto Miriam anordnade för målgruppen. Varje vecka var hon med på minst en aktivitet så som exempelvis radioinspelning med ungdomarna, reflektioner med vårdnadshavare eller workshops med journalister.

Har du lärt dig något nytt?
Jag har lärt mig mer spanska och fått mer praktisk kunskap och erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete i fält. Jag har också lärt mig mycket om Nicaraguas historia, politik och kultur.

Fanns det svårigheter eller var något under praktiken särskilt påfrestande?
Ibland var det tungt att höra historier från människor som är eller har varit utsatta för olika typer av våld. Dock vägde de positiva historierna upp och det gjorde att det kändes som att vårt arbete gjorde skillnad och betydde något.

Hur bodde du?
Jag bodde hos en nicaraguansk kvinna med hennes två hundar i ett jättefint hus.

Vad gjorde du på fritiden?
Jag gick runt i staden och kollade i de många second hand butikerna, gick på yoga och zumba och reste om jag hade flera dagar ledigt på rad.

Caroline Jonsson gjorde praktik hösten 2016 på Club Infanti i Jinotega, Nicaragua

Caroline_litenCaroline var programpraktikant på Svalorna Latinamerikas program Dedenan II, mot sexuellt våld i Nicaragua. Varje dag under praktiken såg annorlunda ut för henne och hon kunde själv planera sin tid. Hon stödde organisationen i det dagliga arbetet, planerade, utförde och utvärderade utbildningar och deltog i aktiviteter och reflektionsstunder.

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna Latinamerika?
Jag fastnade för Svalorna Latinamerikas program i Nicaragua och var intresserad av att lära mig mer om samarbetsorganisationens arbete. Dessutom hade jag länge velat resa till Centralamerika.

Hur skulle du beskriva Nicaragua?
Nicaragua har allt från vulkaner och stränder till grönklädda bergslandskap. Människorna är otroligt vänliga och generösa.

Vad gjorde du på fritiden?
Dansade, gick på gymklasser, vandrade i bergen, lagade mat med mina ”sambos” och reste.

Vem borde söka praktik hos Svalorna Latinamerika?
Nyfikna, flexibla och öppna personer med spanskakunskaper.

Lina Franzén gjorde praktik hösten 2016 i Arequipa och Castilla Media i Peru

Lina_litenLina var programpraktikant på Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram och höll till både på kontoret i Arequipa och ute i fält i Castilla Media. Hennes främsta arbetsuppgifter på kontoret var att arbeta med information så som blogg och instagram. Ute i fält arbetade hon främst med att exempelvis besöka byar med avokadoodlare, delta i miljömanifestationer och så vidare.

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna Latinamerika?
Jag tyckte det var intressant att organisationen jobbade långsiktigt med femåriga program, samt att praktikantuppgifterna såg ut att vara väldigt varierande så att man fick prova lite av allt.

Vad var roligast under praktiken?
Att få träffa målgruppen, lära känna dem och få höra om hur mycket de uppskattar programmet.  

Hur bodde du?
I Arequipa bodde vi (jag och min praktikantkollega) i ett väldigt fint och centralt beläget hus. Vi hade varsitt rum med badrum och delade kök med de andra som vi bodde med. I Castilla Media bodde vi i ett enkelt rum hos señora Aurelia som var jättegullig mot oss.

Vilka är dina bästa packtips till kommande praktikanter?
Bra vandringskängor, sovsäck och probiotika.

Lillemor Lind Alpstad gjorde praktik hösten 2016 i Arequipa och Castilla Media i Peru

Lillemor_litenLillemor var programpraktikant på Svalorna Latinamerikas landsbygdsprogram. På kontoret i Arequipa var hennes främsta uppgifter att skriva artiklar, blogga och uppdatera instagram. Ute på fält i Catilla Media deltog hon på olika aktiviteter, såsom workshops och miljömanifestationer. 

Vilka tidigare kunskaper hade du mest nytta av under praktiken?
Social förmåga och kunna samspela är det jag främst har dragit nytta av från tidigare kunskaper under min praktik.

Har du lärt dig något nytt?
Jag har fått mer kunskap av internationellt utvecklingsarbete och hur det är arbete i fält och administrativt.

Vad var roligast under praktiken?
Roligast under praktiken var helt klart att träffa målgruppen och lära känna dem. Samt höra hur mycket landsbygdsprogrammet betydde för dem.

Vad gjorde du på fritiden?
Vi (jag och min praktikantkollega) gick ut och dansade, reste, trekkade och åt i mängder.

Nathalie Elena Gordin gjorde praktik hösten 2016 på Red Ada i La Paz, Bolivia

Nathalie_litenNathalie var programpraktikant på Svalorna Latinamerikas program Suma thaki II, ett program mot könsrelaterat våld och för sexuella rättigheter. Hon praktiserade på organisationen Red Ada i La Paz. På förmiddagarna gjorde hon självständiga praktikantsysslor i hemmet och på eftermiddagarna var hon på Red Adas kontor och deltog i aktiviteter så som att spela in radio och skriva artiklar.

Vilka tidigare kunskaper hade du mest nytta av under praktiken?
Min socionomutbildning och mitt tidigare deltagande i grupper med liknande teman som de grupper som fanns hos Red Ada.

Har du lärt dig något nytt?
JA! Mycket. Främst om kommunikation, sociala medier och om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Vilka är dina bästa packtips till kommande praktikanter?
Mina bästa tips är resorb, dimor, probiotika, värmefilt, lakrits, te, värmeljus och kängor.

Vem borde söka praktik hos Svalorna Latinamerika?
Någon som både gillar spanska och politik.

Frej Berglund gjorde praktik hösten 2016 på Albor i La Paz, Bolivia

IMG_3519Frej var informationspraktikant på Centro Albor de arte y cultura, en ungdomsorganisation som genom främst teater arbetar med olika typer av sociala frågor så som machismo, könsbaserat våld, sexuell mångfald etc. Dessa frågor ska återspeglas i deras teateruppsättningar så att målgruppen på exempelvis skolor ska kunna reflektera över våld och könsroller efter att ha sett en pjäs. Ibland kombineras teateruppvisningarna med diskussioner så att även publiken ska kunna komma till tals.

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna Latinamerika?
Jag har tidigare studerat på Billströmska folkhögskola som samarbetar med Svalorna Latinamerika och det var genom Billströmska jag kom i kontakt med organisationen. Svalorna Latinamerika har en sympatisk hållning till hur relationen mellan oss och samarbetsorganisationerna ska se ut, vilket är främsta anledningen till att jag sökte praktiken här.

Hur skulle du beskriva Bolivia?
Jag vet inte. Det är jättesvårt att säga såhär kort utan att generalisera, men jag har träffat en massa intressant folk som jag delat intresse och engagemang med. Jag har alltid känt mig trygg och omhändertagen.

Vem tycker du ska söka praktik i Bolivia?
Någon som på ett ungefär vet vad den vill göra. Det gäller att visa sin egen duglighet och bidra med egna erfarenheter. Man måste själv söka upp information om olika aktiviteter och förlita sig på att fråga mycket. Man bor mitt i en stad och ska känna sig trygg i det. Man kommer frysa mycket men det är väl svenskar vana vid. Man ska vara trygg i sig själv dvs vara beredd på att vara i situationer där man kan känna sig ensam.


Våren 2016

Jennifer Linder gjorde praktik våren 2016 på Apeadeco i Telica, Nicaragua

JenniferJennifer var programpraktikant och arbetade med programmet för att förebygga barnsexhandel. Hennes arbetsdagar var i regel lugna. Hon var antingen ute i skolorna och hjälpte personalen med att förbereda/hålla en workshop, radiosamtal eller annat informationstillfälle.

Vilka tidigare kunskaper hade du mest nytta av under praktiken?
Att jag hade pluggat till internationell socionom och därigenom hade erfarenhet av praktik inom ett annat latinamerikanskt land, Bolivia.

Lärde du dig något nytt?
Jättemycket! Framför allt om hur en kan utföra denna typ av arbete i Nicaragua.

Hur bodde du?
Jag bodde hos en värdfamilj i ett hus med utsikt över Telica-vulkanen. Familjen har två små barn och köpte en katt under tiden som jag var där. De var väldigt varma och välkomnande och jag hade ett rum med egen toalett och utgång till trädgården. Det var cirka 10-15 minuters promenad till jobbet.

Vilka är dina bästa packtips till kommande praktikanter?
Packa för olika väder. I Nicaragua är det generellt varmt men vädret kan vara väldigt olika i olika zoner. Under deras vinter regnar det jättemycket!

Johannes Rydinger gjorde praktik våren 2016 på Mary Barreda i León, Nicaragua

Johannes var infopraktikant och arbetade med programmet för att förebygga Johannesbarnsexhandel. På förmiddagarna brukade han jobba med texter eller med sin kort-dokumentär. På eftermiddagarna deltog han i Mary Barredas aktiviteter och workshops.

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna LA?
Jag ville utveckla mitt skrivande, utmana mig själv, lära mig mer om utvecklingsarbete i Latinamerika, få erfarenhet av att jobba internationellt.

Var något under praktiken påfrestande?
Att försöka skapa sig ett ”liv” med rutiner och vänner var ibland en utmaning.

Vad gjorde du på fritiden?
Resta runt, vandrade i naturen, umgicks med de andra praktikanterna och lärde känna nya människor.

Vilka borde söka praktik hos Svalorna LA?
Äventyrliga människor med ett intresse för andra människor, mänskliga rättigheter, utvecklingsarbete, du ska kunna jobba självständigt, ta egna initiativ och även i grupp.

Linda Fagrell gjorde praktik våren 2016, på Club Infantil i Jinotega, Nicaragua

LindaLinda var informationspraktikant i Nicaragua och arbetade med programmet för att förebygga barnsexhandel. Alla arbetsdagar var ganska olika men hon var bland annat med och utformade en onlinekampanj, var ute i sektorerna och arbetade med programmets målgrupp.

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna LA?
Intresse för kommunikation och Latinamerika!

Lärde du dig något nytt?
Att det alltid går att göra skillnad, bara en vill!

Vad var roligast?
Att fota vackra motiv, skriva och träffa alla fina människor.

Hur skulle du beskriva Nicaragua?
Färgglatt, grönt, vulkaniskt, omvälvande, vackert och hektiskt – allt på en gång.

Vilka borde söka praktik hos Svalorna LA?
Nyfikna personer, eldsjälar med en brinnande lust att förbättra världen.

Julia Svanström gjorde praktik våren 2016 i Arequipa och i Castilla Media, Peru

Julia vJuliaar programpraktikant och arbetade med Svalorna LA:s landsbygdsutvecklingsprogram. När hon var ute i fält var hennes främsta arbetsuppgift att fotografera och skriva samt hålla i workshops. På kontoret i Arequipa var det mer administrativa arbetsuppgifter.

Vilka tidigare kunskaper hade du mest nytta av under praktiken?
Spanskan och utbildningar i mänskliga rättigheter och miljö.

Lärde du dig något nytt?
Massvis. Mycket om hur svenskt internationellt utvecklingssamarbete går till i praktiken samt strategier för en hållbarare utveckling.

Hur bodde du?
I ett hus i Arequipa med en lummig innergård som jag delade med fyra personer från olika delar av världen. Vi blev som en liten familj.

Vad var roligast?
Att träffa så många eldsjälar som brinner för sitt arbete och gör världen lite mer hoppfull och bättre.

Vilka är dina bästa packtips till kommande praktikanter?
Sköna kläder för alla väder. Underställ. Det är svinkallt på natten och jättevarmt på dagen.

Veronica Haegeland gjorde praktik våren 2016 i Arequipa och i Castilla Media, Peru

Veronica var programpraktikant och arbetade med Svalorna LA:s landsbygdsutvecklingsprogram. En normal arbetsdag på kontoret i Arequipa brukade Veronicainnehålla informationsarbete till kontoret i Sverige i form av blogginlägg, etc. Hon jobbade även med översättningar och med att sätta sig in i programmet. Ute i fält i Castilla Media fick hon assistera på de olika aktiviteter som ingår i programmet (som workshops, teknisk assistans, hembesök).

Vad fick dig att söka praktik hos Svalorna LA?
Jag vill lära mig mer om utvecklingsarbete och hur man arbetar inom ideell sektor. Dessutom har jag alltid velat lära känna Sydamerika.

Lärde du dig något nytt?
MASSOR! Särskilt hur annorlunda utvecklingsarbetet kan se ut mellan organisationer och hur svårt men givande det kan vara att samarbeta kring dessa frågor.

Vad var roligast?
Att lära känna alla kollegor och ta del av deras erfarenheter. Men även att vara ute i byarna och lära känna deras vardag och tankesätt kring olika teman.

Vad gjorde du på fritiden?
Dansade salsa, umgicks med vänner och reste en del.


Hösten 2015

Victoria Särnhult gjorde praktik hösten 2015 på Proyecto Miriam i Estelí, Nicaragua

Victoria var tidigare programpraktikant i Nicaragua vid programmet som arbetar Victoriaförebyggande mot barnsexhandel.  I Nicaragua fick hon bland annat arbeta med workshops, planera aktiviteter, skriva rapporter, skapa material till aktiviteter och göra hembesök. I fält deltog hon på aktiviteter och workshops, på kontoret var det mycket bloggskrivande och filmredigering.

Victoria har genom praktiken lärt sig mycket kring själva processen och strategin kring aktiviteter som organisationer utvecklar samt handleda workshops och följa upp resultat. Roligast på praktiken var att få vara med under processernas gång och att få arbeta med barn och ungdomar. Victoria rekommenderar personer som behärskar det spanska språket och hyser en stor kärlek för Latinamerika, tycker om utvecklingsarbete och är redo för utmaningar att söka praktiken i Nicaragua.

PhilipPhilip Krook gjorde praktik hösten 2015 på Club Infantil i Jinotega, Nicaragua

Philip var tidigare informationspraktikant i Nicaragua vid programmet som arbetar förebyggande mot barnsexhandel. Hans främsta arbetsuppgifter var att vara med ute på fältet på samarbetsorganisationen verksamhet för att hjälpa till och för att samla information för artiklar och blogginlägg samt att vara på kontoret för att skriva ner all info som han samlat ihop. I fält deltog Philip på olika aktiviteter och workshops.

Han har lärt sig mer om biståndsarbete, relationen mellan Sverige och mottagarlandet samt hur villkoren ser ut för de lokala organisationerna och hur arbetet i fält fungerar. Roligast med praktiken var att få lära känna ett nytt land och få öva på journalistiken. Philip rekommenderar personer som är intresserade av Latinamerika och som har en akademisk bakgrund samt är öppensinnade och villiga att anpassa sig till en ny kultur att söka praktiken i Nicaragua.

Alexandra Garcia Nilsson gjorde praktik hösten 2015 i Arequipa och Castilla Media, PeruAlexandra

Alexandra var tidigare programpraktikant i Peru och arbetade med jordbruksprogrammet. I Peru fick Alexandra både vara ute i fält i Castilla Media samt arbeta på kontoret i Arequipa (där Svalorna LA:s huvudkontor finns). I fält deltog hon på aktiviteter samt lärde sig om odlingarna och på kontoret arbetade hon mest med bloggskrivande och fotoarbete samt andra uppgifter.

Alexandra tycker att praktiken gav henne nya upplevelser och kunskaper om marsvin, avokado-odling och biodling samt hur man arbetar i projektform. Roligast på praktiken var att vara ute i fält och medverka i arbetet i Castilla Media. Alexandra rekommenderar personer som trivs bra på landet, är intresserade av utvecklingsfrågor och icke kräsna med mat att söka praktiken i Peru.

Samuel Hallin Veres gjorde praktik hösten 2015 i Arequipa och Castilla Media, Peru

Samuel var tidigare programpraktikant i Peru och arbetade med jordbruksprogrammet. samuelArbetsdagarna kunde se olika, vissa dagar var Samuel på kontoret där det var mycket läsa och skriva, andra dagar var han ute i fält där de deltog i aktiviteter. Samuel hade tidigare inte så bra koll på landsbyggsutveckling, nu tycker Samuel att han har lärt sig mycket förhållandena på den Peruanska landsbygden, speciellt kunskap om marsvinsuppfödning och avokado-odling.

Roligast på praktiken var att vara ute i fältet på landsbygden och arbeta tillsammans med de människor som bor där. Samuel rekommenderar vem som helst som kan spanska och har ett intresse för Latinamerika, landsbygdsfrågor eller informationsarbete som kan tänka sig att leva isolerat under enkla förhållanden i perioder att söka praktiken i Peru!

WendyWendy Reyes gjorde praktik hösten 2015 i La Paz, Bolivia

Wendy var tidigare programpraktikant i Bolivia och arbetade med programmet som arbetar mot könsrelaterat våld och för sexuella rättigheter. I Bolivia var Wendy mycket ute på olika event som ungdomsgrupperna anordnade för att se hur de arbetar inom programmet. På aktiviteterna hade Wendy som främsta uppgift att observera och reflektera över de arbetet som organisationerna utför.

Wendy tycker att praktiken gav henne nya kunskaper om hur man driver ett projekt, om gruppdynamik och om olika ledartyper . Roligast på praktiken var att träffa alla människor som är aktivister och som brinner för detta arbete, att det inte finns någon stereotyp utan att alla har olika personligheter. Wendy rekommenderar personer som har skinn på näsan, har förståelse för kulturella skillnader och är intresserade av biståndsarbete att söka praktiken i Bolivia!

Carolina Pettersson gjorde praktik hösten 2015 i La Paz, Boliviacarolina

Carolina var tidigare programpraktikant i Bolivia och med programmet som arbetar mot könsrelaterat våld och för sexuella rättigheter.  I Bolivia var Carolina mycket ute i fält på samarbetsorganisationerna och deras verksamhet men också på kontoret där hon jobbade med administrativt arbete samt informationsarbete som exempelvis tryck av brochyrer.

Enligt Carolina har hon lärt sig mycket om organisationen bakom biståndsverksamheten samt hur rapportering och utvärdering funderar. Roligast på praktiken var att besöka samarbetsorganisationerna och träffa de som är aktiva där. Carolina  rekommenderar personer som har ett samhällsintresse och intresse för ungdomar att söka praktiken i Bolivia! Bra spanska är också en fördel.