Video

Som en del av vårt praktikantprogram väljer en del av våra utlandspraktikanter att göra videor. Här kan du ta del av några av dem.


Att växa upp i ett macho-samhälle

En film av Sandra Broborn.

Dionisio Rios växer upp under fattiga förhållanden på landsbygden i nordvästra Nicaragua. Han kämpar för att få leva det liv han själv vill leva.


Salvemos el Coropuna!

En film av Lina Franzén och Lillemor Lind Alpstad.

Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram i Peru arbetar i området Castilla Media i sydvästra delen av landet. Områdets primära vattenkälla är glaciären Coropuna. Eftersom majoriteten av invånarna ägnar sig åt jordbruk är de väldigt beroende av smältvattnet från denna glaciär. På grund av klimatförändringar har dock Coropuna börjat smälta och hotar nu att lämna Castilla Media utan vatten.


Kunskapsspridarna

En film av Caroline Jonsson.

Kunskapsspridarna är en film om barn och ungdomar på Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Club Infantil i Nicaragua. Ett av målen med programmet i Nicaragua är att barn och ungdomar ska se sig själva och bli sedda som aktörer med rättigheter. För att uppmuntra ett aktivt deltagande har ett koncept som kallas ”El Efecto Multiplicador” utvecklats. Det innebär att barnen och ungdomarna delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper till andra personer, som till barn i bostadsområdet eller skolan. Eller så kan det betyda att de lär varandra om hur man dansar ”merengue” eller gör ett nyhetsreportage.


Jackson och kaffeplantaget

En film av Philip Krook.

Jackson är tretton år och mönsterelev med två stipendier. Men när kaffesäsongen börjar måste han lämna skolan under fyra månader för att arbeta på ett plantage uppe i bergen i norra Nicaragua.


Kvinna i Castilla Media

En film av Matilda Bäcklin.

Filmen handlar om hur det är att vara kvinna på den peruanska landsbygden i Castilla Media, Peru.


Keny y Gabriel

En film av Frida Brännlund och Lova Gustafson.

Lova Gustafson och Frida Brännlund har följt Keny och Gabriels kamp för sina HBTQ-rättigheter i La Paz, i Bolivia; ett land där både homosexualitet och en könsöverskridande identitet anses vara tabu.


Maskulinitetsprojekt i Tarija och Santa Cruz

En film av Svalorna Latinamerika Bolivia.

Vi behöver involvera män i arbetet med förebygga våld i all dess former. Pilotprojeket som Svalorna LA gjort tillsammans med Ecam i Tarija och med Colectivo Rebeldía i Santa Cruz handlar om just det. Genom en serie workshops får deltagarna reflektera över hur machistiska mönster påverkar det dagliga livet. Deltagarna berättar vad projektet har gett dem för insikter.


Så arbetar organisationen Albor i Bolivia

En film av Macarena Mendoza Alvarez.

Albor är en medlemsorganisation av och för barn och ungdomar i staden El Alto, och en av våra samarbetsorganisationer inom programmet i Bolivia. Organisationen använder sig av poesi och teater för att driva frågor kring mänskliga rättigheter, sexuella rättigheter, medborgarskap och demokrati. I filmen får vi följa 12-åriga Fabiola på en rundtur på kontoret, ta del av några av Albors projekt och möta några av de ungdomar som är aktiva inom Albor. Willy Flores, Albors regissör, och Maria-Elena Càrdenas Bautista, samordnare för Albor, berättar om syftet med organisationen och projekten.


Vill du se mer? Besök vår kanal på YouTube.
Nyfiken på vårt praktikprogram? Läs mer här.