Praktikantbloggen

Bolivia: Ungdomar som visar vägen

”Är ni nervösa?” frågar jag Abel Mamani, 18 år, och Camila Mayta, 17 år, i minibussen på väg ut till byn Locka, som ligger på landsbygden utanför Copacabana. De ska nämligen på egen hand hålla sin allra första workshop i dans och teater med Aguayos ungdomsgrupp i Locka som möts varje onsdag eftermiddag. Ungdomarna i den gruppen är aningens yngre än de själva. Otaligt många gånger under flera år under deras uppväxt har de sett Noel och Tania, grundarna för Aguayo, hålla olika workshops för dem i Copacabana. Nu är det deras tur att ta sig an den svåra utmaningen att lära ut dans och teater, samtidigt som de måste förmedla ett budskap och ge ungdomarna lärdom.

 

Abel och Camila lär ut bolivianska dansen ”suri sicuri” till gruppen.

Abel och Camila lär ut bolivianska dansen ”suri sicuri” till gruppen.

 

Även om de båda svarade ”Ja!” i kör på min fråga, skulle deras workshop på 2 timmar visa sig bli en succé. Ungdomarna i Locka både skrattade och hade kul men fick också en tankeställare efter varje aktivitet. Budskap som att det är okej att tycka om vem man vill oavsett kön, att det är oacceptabelt att mobba eller diskriminera andra och varför man inte får nedskräpa kom tydligt fram.

 

Ena delen av gruppen visar upp sin egengjorda teater om nedskräpning för den andra delen av gruppen.

Ena delen av gruppen visar upp sin egengjorda teater om nedskräpning för den andra delen av gruppen.

Andra halvan av gruppen visar upp sin teater om mobbning och diskrimination för resterande del av gruppen.

Andra halvan av gruppen visar upp sin teater om mobbning och diskriminering för resterande del av gruppen.

– Aguayos workshops är viktiga för mig för varje gång lär jag mig nya spännande saker. Tack vare dem är mitt sätt att tänka och leva olikt från mina klasskamrater som inte går på Aguayos aktiviteter. Jag har en fri mentalitet där jag själv kan uttrycka mig tack vare min kunskap och jag kan på så sätt fortsätta den här vägen som verkligen kommer att forma mig som person, säger Camila stolt.

– Vi vill att ungdomarna är proaktiva, demokratiska och bättre medborgare, medborgare som utövar sina rättigheter och tar sitt ansvar i sin omgivning, säger Tania Oroz, grundare av organisationen Aguayo.

– Att hålla denna workshopen var en ny, rolig erfarenhet för mig och jag skulle verkligen vilja göra om det någon mer gång, säger Camila.

 

Filippa Lirvall, praktikant, Bolivia

Lämna en kommentar

Namn*

E-post* (publiceras inte)